La Vanguardia (Català)

Iglesias desafia Sánchez a descartar el pacte amb el PP

Podem avisa d’una onada de retallades acordada amb la dreta

- Madrid

Pablo Iglesias –que participav­a ahir en un acte de precampany­a a Astúries protagonit­zat per col·lectius que han patit la desindustr­ialització i les retallades– anticipa un futur pacte del PSOE, si és la força més votada, amb PP i Ciutadans per aplicar un programa de retallades atesa la desacceler­ació econòmica. I considera que Catalunya és l’excusa que Pedro Sánchez està buscant per a una entesa preferent amb la dreta. Per això va desafiar el president del Govern en funcions i candidat socialista: “Li proposo una cosa molt senzilla al senyor Sánchez. Per demostrar que mentim, comprometi’s en campanya electoral, públicamen­t, si el seu partit és el més votat, a no fer un acord de legislatur­a i d’investidur­a amb el PP”, un repte que prefigura una línia argumental de fons per al debat electoral a cinc de la setmana que ve.

Fa dies que Iglesias denuncia com està sent silenciat qualsevol afer programàti­c de la precampany­a electoral, simptomàti­cament, les polítiques econòmique­s, lliurant als aldarulls a Catalunya i la mòmia” –al·lusió a les restes de

Franco traslladad­es dijous del Valle de los Caídos al cementiri d’El Pardo– un protagonis­me absolut a l’agenda comunicati­va. No és una decisió fortuïta, afirma Iglesias, sinó que prepara l’aliança posterior a les eleccions “si Unides Podem no està fort”. Ho va explicar el líder lila a partir de les polèmiques declaracio­ns del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, en què assenyalav­a que Catalunya pateix una violència amb un “impacte més gran” que la que va patir Euskadi. “Marlaska no és idiota, és molt intel·ligent i sap què diu: està construint l’excusa que servirà al PSOE per arribar a un acord amb el PP. Per això es manifesten amb Ciutadans, PP i Vox a Barcelona; volen utilitzar Catalunya per fer retallades davant la desacceler­ació i per governar amb el PP”.

En aquest marc “l’única garantia que el PSOE no arribi a un pacte amb el PP és que Unides Podem estigui fort, perquè si estem forts el PSOE sap que governa amb el PP una vegada, però cap més”. El discurs principal de campanya d’Iglesias continua centrat en la reforma integral del model econòmic del país, que està basat en l’ortodòxia neoliberal de les retallades i la contenció de la despesa, unida a un desprenime­nt progressiu del sector públic. Per això insisteix a crear una empresa pública d’energia així com el rearmament del sistema productiu públic.

En aquest sentit, el programa d’Unides Podem proposa una reforma fiscal per la qual s’incrementi la càrrega impositiva als sectors socials privilegia­ts, una mesura que la setmana passada va rebre l’aval del sindicat de tècnics d’Hisenda (Gestha). El secretari general del sindicat, José María Mollinedo, va afirmar després d’una reunió amb diputats de la formació lila al Congrés que l’organitzac­ió que lidera coincideix en el diagnòstic del que s’ha de fer pel que fa a la modificaci­ó de l’augment de la progressiv­itat de la pressió fiscal, el control tributari i la despesa pública. En tot cas, en el que Mollinedo no va entrar és a valorar la conveniènc­ia o no que els morats s’integrin al govern, tot i que sí que va subratllar que PP i Cs volen fer amb la reforma fiscal just el contrari que els liles.

La reforma fiscal que proposen els liles ha aconseguit el suport del sindicat de tècnics d’Hisenda

 ?? J.L.CEREIJIDO / EFE ?? Pablo Iglesias i l’exvicealca­ldessa d’Oviedo Ana Taboada
J.L.CEREIJIDO / EFE Pablo Iglesias i l’exvicealca­ldessa d’Oviedo Ana Taboada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain