La Vanguardia (Català)

ERC creu que no hi ha res a parlar amb un PSOE que ho “impossibil­ita tot”

Els republican­s temen que una victòria del PSC impedeixi definitiva­ment el diàleg

-

El PSOE no dialoga; l’obliguen a dialogar. És la màxima que l’ara número u d’Esquerra a Madrid, Gabriel Rufián, va fer servir reiteradam­ent durant la campanya electoral anterior. Avui els republican­s pensen el mateix, que el Partit Socialista ensenya diferents cares, però han endurit el discurs i el vicesecret­ari general de comunicaci­ó d’ERC, Sergi Sabrià, va assegurar ahir a la premsa que “amb el PSOE d’avui dia”, que a parer seu “ho fa tot impossible”, no hi ha res a parlar.

Això és: Esquerra continua allargant la mà al PSOE, però ara encongint el braç. Almenys durant la campanya electoral. No confia en un Pedro Sánchez que ha negat el diàleg fins avui, però espera que un bon resultat de l’independen­tisme als comicis generals del 10 de novembre obligui els socialiste­s a entaular una negociació.

“A la campanya anterior estàvem a l’expectativ­a de veure quin PSOE i quin PSC ens trobaríem. Avui ja ho sabem: amb els que neguen el diàleg, que abonen la repressió i que no recorden quan defensaven el dret a l’autodeterm­inació”, va explicar Sabrià. Per tant, amb aquest PSOE i amb aquest PSC tot serà impossible, va assegurar el dirigent d’ERC. Ara bé, igualment va asseverar que en aquestes eleccions del 10 de novembre l’independen­tisme ha de sumar més vots que mai perquè un resultat excepciona­l “generi l’oportunita­t d’obligar l’Estat espanyol a asseure’s a la taula”.

En conseqüènc­ia, la gran obsessió d’ERC no serà superar Junts per Catalunya o la CUP –que es presenta per primera vegada en unes generals–, sinó tornar a superar el PSC. De fet, els republican­s afegeixen al bon resultat global de l’independen­tisme que el seu partit revalidi a

Catalunya la victòria que va aconseguir el 28 d’abril, ja que Esquerra té por que si el PSC l’avança, els socialiste­s trobin prou arguments per impedir definitiva­ment el diàleg amb el Govern central. “Plantegem ser més, ser més forts i que això obligui l’altre costat a replanteja­r-se el que ha fet fins ara”, va reblar.

Sabrià va afirmar que els socis prioritari­s dels socialiste­s, després del fracàs de les negociacio­ns del PSOE amb Unides Podem, són el PP i Ciutadans. En tot cas, Esquerra es presenta a la campanya amb dos eixos principals: amnistia i autodeterm­inació, uns punts que només veu possible desenvolup­ar si els socialiste­s s’entenen amb els de Pablo Iglesias. Però així com fins ara ERC estava disposada a investir Sánchez sense condicions prèvies, avui té clar que no n’hi haurà prou amb un acord amb Unides Podem i exigeix un gran canvi d’actitud de Sánchez que permeti entreveure que el PSOE acceptarà el diàleg si vol comptar amb els vots dels republican­s per formar un nou Govern.

Esquerra es presenta a les eleccions generals sota el lema de campanya “Tornarem més forts”, un epígraf que entronca amb el que van afirmar els condemnats a presó pel Tribunal Suprem per l’1-O, amb la frase “Ho tornarem a fer” popularitz­at pel president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i la idea de persistènc­ia que sempre posa sobre la taula el president d’ERC, Oriol Junqueras. El líder dels republican­s i Raül Romeva, que es van presentar a les passades generals, no poden participar en aquests comicis perquè tenen una condemna ferma del Suprem.

El partit celebrarà l’acte central de campanya davant de la presó de Lledoners el dissabte 2 de novembre coincidint amb els dos anys de presó d’Oriol Junqueras i Joaquim Forn. Avui hi haurà una prèvia amb un acte que els diputats d’ERC Gabriel Rufián i María Dantas protagonit­zaran dins la presó amb Oriol Junqueras i Raül Romeva.

Esquerra està convençuda que els socis prioritari­s de Sánchez són Ciutadans i el PP

 ?? ALEJANDRO GARCIA / EFE ?? Sabrià i Vilalta van presentar ahir la campanya electoral amb Junqueras i Romeva als cartells malgrat no poder comptar-hi com a candidats
ALEJANDRO GARCIA / EFE Sabrià i Vilalta van presentar ahir la campanya electoral amb Junqueras i Romeva als cartells malgrat no poder comptar-hi com a candidats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain