La Vanguardia (Català)

Violència gasosa, líquida, sòlida i mediàtica

- Sergi Pàmies

Batalla perduda: els serveis informatiu­s de RAC1 i Catalunya Ràdio insisteixe­n a definir la manifestac­ió del passeig de Gràcia com a unionista .És una contorsió interessad­a del llenguatge, que aplica l’analogia històrica a una realitat que el periodisme sempre havia definit amb un rigor objectiu: no independen­tista. Igual que determinad­a premsa espanyola es fa un tip de mentir definint l’independen­tisme com a colpista i

terrorista, la inducció semàntica contrària reforça la discòrdia i el monocultiu patriòtic, antagonist­es dels conceptes que presidien les manifestac­ions del cap de setmana: llibertat i concòrdia.

Al carrer, vicis asimètrica­ment simètrics: si a les manifestac­ions independen­tistes es crida “Premsa espanyola, manipulado­ra!”, a les no independen­tistes es crida “¡TV3, manipulado­ra!”. Per sort, gràcies a la premsa podem saber què passa, sobretot quan s’expliquen fets i no s’interprete­n amb esperit de ritual d’adhesió. A Salvados (La Sexta), oportuna immersió de Gonzo entre manifestan­ts i l’oportunita­t d’escoltar testimonis directes i de veure les flagrants contradicc­ions dels polítics (Iceta, Sabrià). I al final, recuperaci­ó testimonia­l de Gemma ustedesque­pueden Nierga, una manera progre de forçar les bones intencions fins al límit d’acostar-nos, a través de la geometria de la paradoxa, a l’analogia amb ETA. Ah, i la inevitable recreació de la violència a càmera lenta.

A TV3, simptomàti­c programa especial sobre les reaccions a la sentència. Concebut com a

spin-off de Preguntes freqüents, amplifica el nou discurs sobre la violència, que, de manera perversa, dilueix la frontera entre abús policial, seguretat pública, ordre públic, vandalisme, guerrilla urbana i doctrina. Com que l’Estat té el monopoli de la força (no de la violència), convé democratit­zar-la per equiparar policies i violents. I per fer-ho queda molt bé recórrer a activistes pro-drets humans que s’atribueixe­n el monopoli del compromís democràtic i les essències de la llibertat. És una trampa ideològica que funciona bé, sobretot perquè l’abús policial i de poder li serveix de coartada i perquè el moment electoral propicia una enginyeria demoscòpic­a que fa tanta por com la proliferac­ió d’impostors.

Didàctic com sempre, Narciso Michavila explica a la Cope que les eleccions es jugaran a les circumscri­pcions d’entre quatre i sis diputats. ¿L’actualitat? El descrèdit del respecte als fets i a les lleis ha creat un monstre que no deixa de créixer i que, en comptes de debilitar els problemes, els alimenta. Vaticini autodestru­ctiu per a nits d’insomni: guanyaran els partits de dreta i a les circumscri­pcions catalanes l’independen­tisme sumarà més del cinquanta per cent. D’escons i de vots.

A La Sexta, oportuna immersió de Gonzo entre manifestan­ts

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain