La Vanguardia (Català)

Els socialiste­s andalusos revifen la pressió per traslladar Queipo

Calvo apunta que José Antonio continuarà al Valle de los Caídos perquè “és víctima”

- ADOLFO S. RUIZ Sevilla

L’exhumació de les restes de Franco ha reactivat la voluntat del PSOE andalús de posar fi a un cas semblant: el de les restes del general Gonzalo Queipo de Llano que reposen a la basílica de la Macarena. Després de 36 anys al govern de la Junta d’Andalusia sense haver posat fi a aquesta situació, els socialiste­s andalusos ara multipliqu­en els gestos, que semblen més destinats a la galeria que a una recerca eficaç de solucions.

L’expresiden­ta Susana Díaz i l’alcalde de Sevilla, Juan Espadas, deixaven dijous, a la mateixa hora que treien Franco del Valle de los Caídos, una ofrena floral als centenars d’executats després del cop militar del 1936 a les muralles de la Macarena, molt a prop de la basílica. Va ser una repressió encapçalad­a i dirigida per Queipo, igual com l’esdevingud­a a l’Andalusia on va triomfar el cop d’Estat de Franco. Diumenge militants socialiste­s van participar en una nova protesta a les portes del temple per exigir l’exhumació.

Però les presses sobtades socialiste­s topen una vegada més amb la realitat. Ni la Junta actual té la més mínima intenció d’aplicar la llei andalusa de Memòria Històrica, que

Vox exigeix que es derogui immediatam­ent, ni la germandat de la Macarena deixarà d’oposar-se silenciosa­ment que es mogui res en aquest afer. La confraria assenyala que espera “un reglament que determini què hem de fer i com ho hem de fer”, una norma que ni existeix ni se l’espera.

La germandat ha ignorat una moció aprovada el juliol del 2016 per la qual l’Ajuntament de Sevilla la instava que retirés la tomba de Queipo del lloc visible on es troba i la situés fora de la vista del públic. Aquesta moció d’IU va tenir el suport del PSOE, el rebuig del PP i l’abstenció de Ciutadans.

Des d’aleshores el tema havia decaigut, fins que ara ha tornat a renéixer de les cendres gràcies a Franco. Però hi ha una gran diferència: mentre que el Valle de los Caídos és propietat de l’Estat, la basílica de la Macarena pertany a l’Església. Es tracta, doncs, d’un recinte privat. A més, la germandat és potser el poder fàctic més important de la ciutat, per la qual cosa Díaz sempre va anar amb peus de plom en la pressió a la confraria.

Potser per això l’aleshores presidenta es va voler escudar en un informe tècnic de la Junta, que va presentar les seves conclusion­s el 2017, en què els experts considerav­en “dubtós i discutible” que es pogués obligar la germandat a traslladar les restes de Queipo en virtut de la llei andalusa de Memòria Històrica.

Mentrestan­t la vicepresid­enta del Govern central en funcions, Carmen Calvo, va apuntar ahir que José Antonio Primo de Rivera podrà continuar enterrat “de manera discreta” al Valle de los Caídos, perquè, va dir, “és una víctima” de la Guerra Civil. Calvo va suggerir una “altra ubicació” per a la tomba del fundador de la Falange, que es troba davant de l’altar major de la basílica.

La dirigent socialista va admetre que l’Executiu té molt per fer en aquest recinte per aplicar la llei i que ho farà amb l’ajut de les associacio­ns memorialís­tiques.

 ?? EFE ?? El Valle de los Caídos, ja sense la tomba de Franco, reobre avui
EFE El Valle de los Caídos, ja sense la tomba de Franco, reobre avui

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain