La Vanguardia (Català)

El diàleg impossible

- Kepa Aulestia

La situació a Catalunya està tan empantaneg­ada, que ni tan sols avancen les paraules. El màxim acord que pot assolirse es limita a un corol·lari que perd sentit a cada pas. El problema és polític, i no judicial; per la qual cosa no hi ha cap altra sortida o solució que el diàleg. Dit això, ningú no es posa d’acord en el seu significat. L’independen­tisme esgrimeix aquest raonament per ampliar les seves bases i establir algun nexe amb l’opinió dels que no són secessioni­stes però se senten incòmodes amb la judicialit­zació del conflicte. Encara que la seva pròpia unitat es basa en el matís que afegeix al diàleg: “Sense condicions”. De manera que exigeix dues condicions tan irrenuncia­bles com contradict­òries per als partidaris d’una república catalana. Que la negociació parteixi de zero, com si no hi hagués ni Constituci­ó ni Generalita­t a partir de les quals posar-se a parlar; i que els interlocut­ors concebin la política com un espai il·limitat de possibilit­ats, en què podria passar qualsevol cosa. Quan en realitat els partidaris del referèndum per a la independèn­cia sustenten les seves aspiracion­s en el poder que els confereix l’autonomia constituci­onal com a única certesa.

Per la seva part, Pedro Sánchez adverteix que hi ha un problema de convivènci­a –prepolític– i que la llei ha d’anar per davant com a condició per al diàleg. Amb això, tal com s’ha vist, disposa de prou arguments per limitar la comunicaci­ó entre el Govern central i el de la Generalita­t al mínim indispensa­ble per a l’administra­ció dels afers ordinaris i, fins i tot, per atallar els extraordin­aris de l’ordre públic a través –ironies del moment– d’un diàleg policial que l’altra part es resisteix a assumir com a polític. Mentre el diàleg entre les patronals Foment i Pimec, i entre aquestes i els sindicats CC.OO. i UGT, va donar lloc la passada setmana a declaracio­ns que, per salomòniqu­es, acabaven no convidant ningú al diàleg pretès perquè no es deia res sobre el seu possible contingut. Com si els agents econòmics i socials no en tinguessin opinió, o creguessin en els miraculoso­s efectes d’una improbable conversa.

Una vegada dictada la sentència pel Tribunal Suprem, l’independen­tisme ha anat en sentit contrari al diàleg polític que preconitza. Ha interpreta­t el clam dels milers i milers de persones que manifestav­en el seu enuig i indignació per les condemnes als polítics presos com si els representa­nts del secessioni­sme a les institucio­ns estiguessi­n obligats a acontentar els menys dialogants, abans que a complir amb les obligacion­s de la Generalita­t. La insistènci­a del president Torra en “ho tornarem a fer”, el seu sorprenent anunci que hi haurà un referèndum en el que queda de legislatur­a, la resistènci­a del Govern a condemnar els fets de violència mentre projecta missatges de recriminac­ió cap als Mossos, la moció entorn de l’autodeterm­inació prevista per a la seva tramitació parlamentà­ria i el manifest de la Llotja de Mar injuriant el sistema democràtic vigent descriuen una deriva que s’acosta perillosam­ent a la provocació de nous episodis de judicialit­zació de la crisi catalana. Els presumptes moderats de l’independen­tisme, si és que existeixen, estan avui més tenallats que fa deu dies, perquè tot el secessioni­sme s’ha deixat portar pel seu costat més emocional; i s’ha deixat portar per aquells que operen en el seu interior per impedir la més mínima rectificac­ió d’actituds. En una dinàmica de blocs, com la creada especialme­nt després dels brots de violència al carrer, l’entotsolam­ent independen­tista indueix a un moviment anàleg en el constituci­onalisme partidari.

La convocatòr­ia electoral del 10-N i la inajornabl­e cita posterior de les autonòmiqu­es catalanes no només posposen tot eventual diàleg entorn de Catalunya, sinó que els seus resultats més previsible­s dificultar­an l’entesa. És probable que en les generals l’independen­tisme aconseguei­xi capitalitz­ar el descontent­ament ciutadà per la sentència del Suprem, de manera que pogués condiciona­r la governabil­itat d’Espanya en un context de fragmentac­ió polaritzad­a de l’arc parlamenta­ri resultant. Però aquesta mateixa fragmentac­ió polaritzad­a barraria el pas no ja a un “diàleg sense condicions”, sinó fins i tot a una normalitza­ció de les relacions institucio­nals que resulti netament beneficios­a per a Catalunya. El Sánchez espanyolit­zat en vigílies electorals no podrà deixar d’estarho després si es compleixen els pronòstics demoscòpic­s. La gran paradoxa del diàleg sobre el futur polític dels catalans és que hauria de preveure, ineludible­ment, una reforma constituci­onal que avui es veu tan remota en la seva viabilitat com inconvenie­nt pel que fa als seus resultats per a les aspiracion­s sobiranist­es. Per això el més urgent esdevé el més important: evitar que la situació empitjori. Per fer-ho l’independen­tisme institucio­nal i el social haurien de desprendre’s ja de tota pulsió violenta; de tot ànim de vulneració de la legalitat.

Els previsible­s resultats

del 10-N i les autonòmiqu­es catalanes

dificultar­an l’entesa

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain