La Vanguardia (Català)

Retrocesso­s i avanços

- Fèlix Riera

La duresa, tant de les sentències com de la reacció d’una part de l’independen­tisme contra elles, suposa la culminació d’una etapa i l’inici d’una altra. Les futures i necessàrie­s eleccions autonòmiqu­es ja no seran plantejade­s en termes d’ofensiva política, com pretén dibuixar el president de la Generalita­t amb la convocatòr­ia d’un nou referèndum, sinó de resistènci­a política per evitar el retrocés de l’independen­tisme polític. Un retrocés que pot no materialit­zar-se en termes d’electors però sí pel que fa a la credibilit­at de les seves aspiracion­s polítiques. La constataci­ó que el Govern de la Generalita­t només té energia per anar reconduint les seves contradicc­ions, sense poder donar resposta a les necessitat­s dels ciutadans, aguditza la idea que només unes noves eleccions poden detenir l’avanç d’un independen­tisme radicalitz­at que ja no obeeix a lideratges polítics tradiciona­ls.

En la recent història del segle XXI, les nacions d’Europa han demostrat que poden anar contra els seus interessos, com ha ocorregut al Regne Unit amb el Brexit o a Itàlia amb la seva aposta per la Lliga Nord. Catalunya no és una excepció. Durant més de deu anys ha apostat la seva acció política a una sola carta, l’independen­tisme. No ha considerat altres opcions per culminar i consolidar un desenvolup­ament, un dels més alts d’Europa, que hauria de centrar-se a potenciar la seva capacitat política, cultural i econòmica. Les eleccions generals del 10 de novembre poden permetre avançar cap a una determinac­ió de totes les forces polítiques catalanes en favor de la convivènci­a i de la no-violència. Avançar en una direcció orientada a superar la crisi de convivènci­a a Catalunya mostrant amb claredat, en cadascun dels debats electorals televisats, que no hi ha espai per a la violència.

Les forces independen­tistes han de reprendre la posada en marxa d’una iniciativa política argumentad­a amb discursos, debats i propostes que permetin obrir un nou horitzó en el qual sigui possible fer governable Catalunya i, com a conseqüènc­ia, Espanya. Pensar que l’independen­tisme es pot obrir pas a Europa i Espanya exigint constants apel·lacions al diàleg mentre es toleren escenaris esporàdics de violència no és una estratègia factible. Com tampoc sembla realista que les forces polítiques constituci­onalistes no sàpiguen veure que les sentències no ho expliquen tot.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain