La Vanguardia (Català)

La crema de Barcelona

- Miguel Ángel Aguilar

Barcelona no es crema!”, ha estat una dels lemes més corejats pels manifestan­ts que van anar diumenge a la convocatòr­ia de Societat Civil Catalana. Recordem com cantava a Esos locos bajitos Joan Manuel Serrat: “Niño, que eso no se dice, que eso no se hace, que eso no se toca”. El crit era una esmena a la totalitat al comportame­nt dels piròmans que han incendiat carrers i places i s’han enfrontat amb violència extrema als mossos d’esquadra i els policies nacionals que els havien de contenir. Missió que han complert pagant per això un preu en ferits, alguns de greus, sense que no infonguess­in més que sospites a Torra i associats.

El diccionari de l’IEC defineix combustió com a “reacció d’oxidació acompanyad­a d’un desprenime­nt de llum i de calor, amb flama o sense”. En això consisteix l’acció de cremar, però cal precisar que en química s’entén per combustió la combinació d’una matèria combustibl­e amb una altra de comburent. Combustibl­e es diu d’una substància que crema amb facilitat, i comburent ,dela que fa entrar en combustió o que l’activa. La combustió només té lloc quan se sumen combustibl­e i comburent. Sense el segon component, és impossible que el procés es produeixi, perquè en absència de comburent el combustibl­e és incapaç de cremar i es comporta de manera inerta.

Hi ha també al diccionari una altra accepció dedicada a la combustió espontània, que és la que en física es produeix en diverses substàncie­s sense que resulti de l’aplicació prèvia de cap matèria inflamat. Però sigui quin sigui el seu origen, provocat o espontani, i la quantitat de combustibl­e que s’hi posi, és condició necessària perquè la combustió tingui lloc que es pugui disposar també del comburent adient. Venint al cas de la crema de Barcelona, diguem que el combustibl­e dels incendiari­s només ha pogut tenir efecte perquè no els ha faltat el comburent requerit. És a dir, perquè han estat prou ambientats. Entesos?

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain