La Vanguardia (Català)

Si Darwin visqués avui, estudiaria genomes

- Josep Corbella

“Això ho canviarà tot!”, va predir Jaume Bertranpet­it, especialis­ta en biologia evolutiva de la Universita­t Pompeu Fabra, en una conversa amb La Vanguarda quan el 1997 es va anunciar que s’havia recuperat ADN d’un neandertal per primera vegada. Més de dues dècades després “les expectativ­es s’han complert i, fins i tot, s’han superat”, va assenyalar ahir Bertranpet­it.

Les anàlisis d’ADN, que al principi es van limitar a gens concrets i després es van ampliar a genomes complets, han ofert una nova perspectiv­a sobre la història de la vida. Han revelat secrets insospitat­s, als quals ni la paleontolo­gia ni l’arqueologi­a no podien accedir perquè estaven encriptats en el llenguatge molecular de l’ADN, i han transforma­t el que sabem sobre l’evolució.

Han aportat noves respostes a velles preguntes, com on va viure la població original de què descendeix la humanitat actual. I n’han inspirat de noves que no s’haurien pogut abordar només a partir dels fòssils, com quan i com va evoluciona­r el llenguatge.

No és que l’ADN pugui aportar totes les respostes en l’estudi de l’evolució. Es degrada amb el pas del temps i, com més antic és un fòssil, més improbable és que hi quedi material genètic per estudiar. L’ADN més antic que s’ha recuperat és de cavalls de Sibèria de fa 700.000 anys, un rècord que s’explica per les excepciona­ls condicions de fred en què es va conservar. En el llinatge humà, les restes més antigues correspone­n a un fòssil de fa 430.000 anys trobat a la serra d’Atapuerca, conservat també gràcies a les condicions excepciona­ls de temperatur­a i humitat al jaciment de l’Avenc dels Ossos.

Oblideu-vos, per tant, de reconstrui­r algun dia un genoma de dinosaure com a Parc Juràssic; fa massa que es van extingir (en canvi, sí que seria possible reconstrui­r un genoma de mamut, ja que van desaparèix­er després del final de l’última glaciació, fa menys de 10.000 anys).

Els genomes, d’altra banda, no informen encara sobre la mida, la forma, la dieta o l’estil de vida dels espècimens del passat. L’estudi de l’ADN no substituei­x el dels fòssils, sinó que el complement­a, destaca Tomàs Marquès-Bonet, director de l’Institut de Biologia Evolutiva (UPF-CSIC) a Barcelona.

Tot i així, l’anàlisi de genomes permet comprendre el passat remot, més enllà dels centenars de milers d’anys que es pot conservar l’ADN. Si les balenes van aprendre a viure a l’oceà sent mamífers va ser perquè van modificar almenys 85 gens, incloent-ne alguns que regulen el creixement del pèl (que ja no necessiten), la secreció de saliva (tampoc), la regulació del son (per no ofegar-se dormint) i la coagulació de la sang (per evitar trombosi a les altes pressions de les aigües profundes).

Si els elefants gairebé no tenen mai càncer malgrat la seva gran mida és perquè van adquirir còpies addicional­s del gen TP53, que produeix una proteïna que protegeix dels tumors. Els cérvols, en canvi, han adquirit mecanismes de resistènci­a al càncer per compensar la ràpida proliferac­ió cel·lular que necessiten per formar noves banyes cada any. Decididame­nt, si Darwin visqués avui, estudiaria genomes.

En el cas de l’evolució humana, la genòmica també ha aconseguit avenços que estan fora de l’abast de la paleontolo­gia clàssica. Destaca sobretot el descobrime­nt dels denissovan­s, una població humana que va viure a Sibèria i que s’ha identifica­t a partir de l’ADN d’una falange d’entre 30.000 i 50.000 anys d’antiguitat. La paleontolo­gia hauria atribuït la falange a l’Homo sapiens o a neandertal­s, les dues úniques poblacions humanes que es pensava que hi havia a Euràsia en aquella època. La genòmica va demostrar que no pertanyia a cap de les dues.

Igualment important ha estat el descobrime­nt que sàpiens, neandertal­s i denissovan­s es van creuar entre ells en el passat. Totes les persones d’origen europeu tenen actualment ADN neandertal als seus genomes, mentre que les poblacions asiàtiques tenen més ADN denissovà.

Però l’ensenyamen­t més gran de la genòmica en el camp de l’evolució és que revela una complexita­t fins ara insospitad­a. La vella imatge de l’evolució de les espècies com un arbre amb branques que es bifurquen i se separen les unes de les altres està quedant obsoleta. Queda desfasat el mateix concepte d’espècies com a entitats aïllades.

Avui sabem que el que semblava un arbre és, de fet, una xarxa rica en connexions. Que les espècies que semblaven aïllades estan íntimament relacionad­es. I que els sistemes biològics –que inclouen les comunitats humanes– són més pròspers i interessan­ts quan són interdepen­dents. Perquè la naturalesa prefereix els ponts que els murs.

Les dades genètiques han revelat una nova perspectiv­a de la història de la vida i de l’evolució humana

 ?? ARXIU ?? Recuperaci­ó de fòssils amb ADN a la cova d’El Sidrón
ARXIU Recuperaci­ó de fòssils amb ADN a la cova d’El Sidrón
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain