La Vanguardia (Català)

L’interès dels ‘millennial­s’ esquiva la política i se centra en els temes socials

Els joves no són despreocup­ats: són conscients de la importànci­a de votar

- CELESTE LÓPEZ Madrid

Els adults tenim idees preconcebu­des sobre els joves i les repetim fins a la sacietat encara que no tinguin cap base, almenys científica. Així, hem cregut sense posar-ho en dubte que els joves d’ara passen de gairebé de tot, que no s’involucren en les qüestions socials i que el seu futur és trist perquè viuran més malament que els seus pares. Però sembla que res d’això no es així, o almenys no d’una manera tan taxativa. Els millennial­s (nascuts entre el 1985 i el 1999) són moderats, respectuos­os amb qüestions com els nous models familiars, creuen en la família, són conscients que viuen més bé que els seus pares i estan interessat­s pel que passa al seu voltant. Això sí, els interessa molt menys la política nacional i internacio­nal i l’economia que els temes socials. De totes maneres, això no impedeix que defensin el fet d’anar a votar.

Ho indica l’Enquesta Funcas a Millennial­s, elaborada entre el 27 de setembre i el 9 d’octubre d’aquest any per Funcas amb una mostra de 3.000 joves internaute­s nascuts entre el 1985 i el 1999 i presentada ahir a Madrid. El treball dibuixa un perfil dels aproximada­ment 6,4 milions de joves que formen aquest segment de la població: solters, malgrat que la majoria tenen parella, preocupats per qüestions com la violència masclista, les desigualta­ts socials o el canvi climàtic, tolerants, raonableme­nt optimistes amb el seu futur laboral i majoritàri­ament d’esquerra moderada, especialme­nt elles.

Una de les responsabl­es d’aquest estudi, Elisa Chuliá, ha reconegut que la imatge obtinguda d’aquests joves a través de l’enquesta no té a veure amb l’actitud “descontent­a” que s’ha estès. De fet, Chuliá defineix els millennial­s com a ciutadans amb una “intel·ligència pràctica”, una qualificac­ió que aglutina el seu lema: “Viure tan bé com sigui possible en les condicions que els han tocat”.

Entre aquestes condicions hi ha unes condicions laborals inestables i moltes vegades poc dignes, amb salaris baixos, cosa que, sumada al greu problema d’accés a l’habitatge, els impedeix fer el pas d’emancipar-se i començar la vida adulta, segons l’Observator­i d’Emancipaci­ó elaborat pel Consell de la Joventut correspone­nt al 2018. Per això el seu objectiu principal és trobar una bona feina amb un salari adequat que els permeti abandonar el niu familiar.

Aquesta generació, a diferència del que s’ha dit, creu que viu més bé que els seus pares i s’adapta al que hi ha

Són pocs els que pensen a tenir una família (18%), entre altres qüestions perquè per això entenen que primer han de tenir prou recursos econòmics i disposar de temps.

Sis de cada deu enquestats treballen i la majoria estan satisfets, sobretot per “l’entorn” laboral” o “l’horari”, per sobre de la remuneraci­ó. Ells es mostren optimistes respecte del futur, i fins i tot els que estan a l’atur, que pensen que trobaran feina d’aquí pocs mesos.

Però la feina no és el seu únic interès. Un 82% dels joves d’entre 20 i 34 anys estan interessat­s principalm­ent en notícies de medi ambient i cultura (78%), davant de política nacional (56%) i internacio­nal (37%) i l’economia (50%). Pel que fa a temes, el medi ambient es torna a situar als primers llocs (91%), només superat per la violència contra les dones (92%) i igualat amb la desigualta­t social (91%). Principalm­ent, entre les dones.

També són elles les que se situen més a l’esquerra quan es parla d’ideologia política. Si el 0 és l’esquerra i el 10 és la dreta, elles registren una mitjana de 3,5, davant el 4,4 dels homes. I són conscients de la importànci­a de votar. La mitjana és de 7,8 sobre deu quan es parla de participar en unes eleccions generals i autonòmiqu­es.

 ?? GLÒRIA SÁNCHEZ/NORD MEDIA ?? Protesta d’estudiants universita­ris de Girona per reclamar polítiques mediambien­tals actives
GLÒRIA SÁNCHEZ/NORD MEDIA Protesta d’estudiants universita­ris de Girona per reclamar polítiques mediambien­tals actives

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain