La Vanguardia (Català)

El judici de Diana Quer s’ajorna per la impossibil­itat de formar el jurat La vista pel crim de la jove madrilenya començarà d’aquí dues setmanes

- MAYKA NAVARRO Santiago de Compostel·la

El judici contra José Enrique Abuín Gey, més conegut com el Chicle, va quedar suspès ahir fins a l’11 de novembre per la impossibil­itat de formar el jurat popular. Quatre de les 21 persones convocades per a la selecció van al·legar diferents raons per no presentar-s’hi. Com que la llei exigeix la presència d’un mínim de 20 candidats per escollir els set membres i els dos suplents, la vista es va haver d’ajornar dues setmanes.

El Chicle s’enfronta a la pena màxima de la presó permanent revisable que sol·liciten per a ell tant la fiscal com l’advocat de la família de la víctima, Ricardo Pérez Lama. La lletrada d’ofici que assisteix l’acusat des que la Guàrdia Civil el va detenir pel crim de Diana Quer, María Fernanda Álvarez, va mantenir ahir la seva actitud de no fer declaracio­ns als mitjans de comunicaci­ó. Ni abans que comencés la vista ni després, quan es va saber que s’havia suspès.

Ahir estaven citats als jutjats de Santiago de Compostel·la 21 persones que havien estat escollides per sorteig. A partir d’aquestes 21 persones, les diferents parts havien de consensuar els set jurats i dos suplents. Quatre persones no s’hi van presentar. Una dona va fer valer el seu dret a absentar-se perquè té 67 anys. La llei permet als més grans de 65 anys a excloure’s si ho volen. I aquesta dona es va esperar a l’últim dia per fer-ho. Dues persones més van presentar certificat­s mèdics que avalaven la seva impossibil­itat de ser escollits. I la quarta persona va ser rebutjada per la defensa del Chicle perquè es va entendre que no era imparcial per ser jurat.

La secció sisena de l’Audiència d’A Coruña, que té la seu a Santiago, va començar ahir mateix la selecció dels nous candidats. Els 17 selecciona­ts ahir continuen sent vàlids. Es tracta d’onze dones i sis homes. Dilluns, dia 11, es reprendrà el procés de selecció del jurat. Un nou calendari que fixa en dimarts, dia 12, la declaració de l’autor confés del crim de la Diana, així com el testimoni dels pares de la

La llei obliga a tenir 20 candidats per a triar entre ells el jurat, però ahir no es va disposar d’aquesta xifra

víctima: Juan Carlos Quer i Diana López-Pinel.

El judici per la detenció il·legal, assassinat i presumpta violació de la Diana té planificat la compareixe­nça de 90 declarants: 50 testimonis, 40 pèrits i 15 forenses. El redel lat dels metges forenses serà crucial per determinar si la jove va ser agredida sexualment, com sostenen la fiscal i l’acusació particular.

Durant la instrucció i davant el jutge, José Enrique Abuín va reconèixer un homicidi “involuntar­i” perquè, segons ell, la va escanyar sense voler, mentre que en un primer moment, després de la detenció, ja havia assenyalat que la va atropellar maniobrant amb el cotxe perquè no la va veure. Durant les hores que va passar sota la tutela dels guàrdies civils de la unitat centra operativa (UCO) va arribar a assegurar que la va intentar violar però que no va poder. Va ser una declaració sense valor judicial. I més quan davant el jutge va mantenir després que no havia tocat la jove madrilenya en cap moment.

A la interlocut­òria d’obertura procés l’audiència provincial va establir com a fets jutjables que el Chicle va abordar la matinada del 22 d’agost del 2016 Diana Quer quan la jove tornava a casa de matinada pel passeig Areal d’A Pobra do Caramiñal. L’acusat va introduir la jove “per la força” al maleter del seu vehicle, “on la va subjectar amb unes brides i la va emmordassa­r amb cita adhesiva”.

Després de conduir 17 quilòmetre­s l’acusat va arribar a la nau abandonada d’Asados, a Rianxo, on va violar la Diana, que estava “lligada, sotmesa i terroritza­da”. El Chicle va voler amagar els fets, i per això la va escanyar i la va llançar despullada a un pou d’aigua dolça, on va tornar dues setmanes després per llastar el cos amb uns blocs de ciment perquè volia evitar que emergís.

 ?? LAVANDEIRA JR / EFE ?? L’advocat dels pares de Diana Quer, Ricardo Pérez Lama, atenent els periodiste­s ahir
LAVANDEIRA JR / EFE L’advocat dels pares de Diana Quer, Ricardo Pérez Lama, atenent els periodiste­s ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain