La Vanguardia (Català)

Batalla mortal a Badalona pel control de la droga al Raval

Una violentíss­ima i multitudin­ària baralla provoca un mort i dos ferits greus

- TONI MUÑOZ FEDE CEDÓ

Una baralla multitudin­ària entre una trentena de persones va deixar un mort, dos de ferits greus i nou detinguts a Badalona diumenge a la nit. La batalla va ser molt violenta. La van protagonit­zar dos grups de narcotrafi­cants de nacionalit­at pakistanes­a que venen heroïna i estimulant­s sexuals al barri del Raval de Barcelona. Dominen el negoci des de fa mesos, després del cop policial dels Mossos que el juny d’aquest any va aconseguir detenir 50 persones i desterrar els grups de narcos dominicans que fins aleshores eren hegemònics. Aquests grups mantenen el control de la zona i estableixe­n punts de venda, però quan algú n’ocupa el territori, es desferma la guerra.

Les baralles havien estat habituals al Raval, on grups de narcotrafi­cants s’han vist implicats en disputes amb matxets i cadenes, i on ha augmentat la situació d’insegureta­t i la degradació del barri. Tot i això, no havien exportat mai les disputes a cap altre indret. Fins ara els seus xocs havien tingut lloc als carrers que donen a la Rambla, entre llauners que aparentmen­t venen cervesa però que en realitat ofereixen droga, sobretot a turistes.

Diumenge aquesta tendència va canviar. Dues organitzac­ions enemistade­s de pakistanes­os van traslladar la disputa territoria­l de Barcelona a Badalona. “Van quedar per matar-se”, va assegurar, visiblemen­t preocupat, l’alcalde de Badalona, Álex Pastor. La violència exercida va convertir la Rambla del Gorg en un escenari summament perillós.

Les bandes rivals van anar a Badalona armades fins a les dents: catanes, matxets, ganxos i bats de criquet. Ho van fer servir tot. Uns contra els altres, intercanvi­ant cops duríssims fins que un va rebre un profund tall al coll i es va refugiar al costat d’un amic a l’estació de metro de Gorg de la línia 10. Aquesta línia funciona sense conductor i ningú no va poder avisar emergèncie­s. Van pujar a un comboi, van recórrer tot just una parada i van baixar a La Salut quan van veure que l’hemorràgia no s’aturava i necessitav­en assistènci­a urgent. Tots dos van esperar estirats als bancs de l’andana que arribessin les asdia sistències, però el ferit, que presentava un tall al coll, no va aguantar. La punyalada li va afectar una zona vital i el Servei d’Emergèncie­s Mèdiques no el va aconseguir salvar. En van certificar la mort a les 23.30 h.

Un veí que va presenciar des del balcó de casa la violència amb què s’enfrontave­n les dues bandes va avisar la policia. La Guàrdia Urbana de Badalona va aconseguir detenir nou persones que les pròximes hores passaran a disposició judicial. Els Mossos s’han fet càrrec de la investigac­ió.

A l’Ajuntament de Badalona ahir l’ambient era de gran consternac­ió a mesura que s’anaven sabent els detalls de la batalla. L’alcalde va lloar la ràpida actuació de la GuàrUrbana i dels Mossos d’Esquadra, amb vuit dotacions desplaçade­s al Gorg. “No és una cosa exclusiva de Badalona; és un problema de tota l’àrea metropolit­ana”, advertia, mentre tornava a reclamar més reforços policials. “És imprescind­ible que a Badalona tinguem més Mossos”, va dir Pastor, que ja va comunicar aquesta necessitat al conseller d’Interior, Miquel Buch, en una visita oficial recent. Al seu torn, el cap de l’oposició, el popular Xavier García Albiol, llançava una missatge de preocupaci­ó “pel clima que es viu en alguns barris de la ciutat”.

A Badalona no hi ha gaires antecedent­s de baralles multitudin­àries amb víctimes. A començamen­ts de mes hi va haver un aldarull violent al barri de Sant Roc. Al barri de Llefià, el març d’aquest any, un home va morir apunyalat en una venjança pel narcotràfi­c, i a l’agost, també per un tema de drogues, un georgià moria apunyalat a prop de Badalona, al barri de la Mina.

El clan pakistanès, arribat de Barcelona, trafica amb heroïna i estimulant­s sexuals

L’alcalde considera imprescind­ible que hi hagi més mossos a la ciutat

 ?? GUÀRDIA URBANA DE BADALONA ?? Detinguts. La Guàrdia Urbana de Badalona va arrestar nou implicats en la batalla campal entre dues màfies de narcotrafi­cants
GUÀRDIA URBANA DE BADALONA Detinguts. La Guàrdia Urbana de Badalona va arrestar nou implicats en la batalla campal entre dues màfies de narcotrafi­cants
 ?? GUÀRDIA URBANA BADALONA ?? Una mostra de l’armament que es va fer servir durant la baralla
GUÀRDIA URBANA BADALONA Una mostra de l’armament que es va fer servir durant la baralla

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain