La Vanguardia (Català)

Assalt al tren del vi i el perfum

Desenes de persones saquegen durant tres dies i tres nits per falta de vigilància els vagons del comboi descarrila­t a Lleida a causa de la pluja

- JAVIER RICOU Juneda

El camp fa olor de colònia. Un nen que no deu tenir més d’11 o 12 anys s’endinsa en un camp de blat demoro –les tiges li doblen l’estatura– i al cap de pocs segons la seva figura reapareix a la pista de terra paral·lela al camp de cultiu amb una bossa de plàstic. “Dos euros per una ampolla de perfum”, crida. És una de les escenes que diumenge a la tarda es van veure al punt on dimecres passat (entre Juneda i Puigverd de Lleida) va descarrila­r un tren de mercaderie­s per culpa de la pluja.

El comboi ha estat materialme­nt assaltat per desenes de persones els últims dies i nits. Han furtat tot el que han pogut dels vagons. Han entrat als que estan bolcats i han obert amb serres radials els que van quedar drets. Fins diumenge no hi va haver cap vigilància a la zona, i els saquejador­s van poder fer la feina amb total tranquil·litat.

El botí més desitjat en aquest pillatge viatjava en dos vagons carregats fins al capdamunt de flascons de colònia i capses de vi. Es compten per milers els envasos de perfum i ampolles de vi negre robats. Cada contenidor d’aquests combois ferroviari­s pot transporta­r fins a quaranta mil quilos.

La prova del delicte –a part de la imatge dels vagons saquejats buits– és visible als camps de blat que envolten el punt del descarrila­ment. Alguns saquejador­s van topar de morros contra el terra per les presses i les ensopegade­s en un terreny irregular i embassat. Moltes de les capses de cartró, algunes amb restes de sang, han quedat escampades pels camps. Es van trencar desenes de recipients en aquell frenètic anar i venir entre els vagons i els cotxes i les furgonetes aparcades al costat del tren, cosa que explica la intensa olor de colònia que encara impregna la zona.

Altres dels vagons més visitats durant els tres dies i nits de pillatge sense cap control eren plens de sacs de pinso per a gossos i gats. Testimonis del saqueig revelen que alguns habitants de pobles propers al lloc del descarrila­ment s’hi van traslladar amb tractors i remolcs per aprofitar els viatges al màxim. La major part del vi i els perfums (en aquest saqueig hi van participar, a part de particugon­s lars, grups de persones amb estratègie­s pròpies de bandes organitzad­es) va acabar carregada en furgonetes.

Dissabte a la nit corria la notícia per la ciutat de Lleida, a menys de vint quilòmetre­s del lloc del descarrila­ment,

que hi havia gent que anunciava a crits una irresistib­le oferta de venda de capses de vi, amb un estoc molt generós.

El comboi també transporta­va en alguns contenidor­s fertilitza­nts agrícoles, i les portes d’aquests vatambé estan forçades, mentre que els que contenen bales de farratge –impossible­s de traslladar pel pes– continuen intactes.

La nit no va ser, d’altra banda, impediment per a l’actuació dels saquejador­s. Testimonis dels pillatges expliquen que en alguns moments la falta de llum ni tan sols es va trobar a faltar perquè la zona va quedar il·luminada per les espurnes de les serres radials que es van fer servir per forçar les portes dels vagons que no van descarrila­r i que continuen en peu en aquell malmès tram de via.

El comboi va descarrila­r dimecres al matí després de quedar parat dimarts per la intensa pluja. El maquinista va rebre instruccio­ns de retrocedir en direcció a Lleida perquè la via en sentit Tarragona estava tallada.

L’empresa encarregad­a d’aquest transport de mercaderie­s (la màquina arrossegav­a una trentena de vagons) no va desplegar cap dispositiu de vigilància a la zona fins diumenge al matí. Així doncs, la impunitat amb què van actuar els saquejador­s (pel punt hi van passar famílies, menors, pagesos de la zona i profession­als del pillatge) va ser total.

El dispositiu de vigilància es va muntar, pel que sembla, després que els Mossos alertessin dissabte a la nit l’empresa d’aquell comboi ferroviari del que estava passant. La notícia va saltar, segons algunes fonts, després que un turisme quedés mig bolcat en un camí de terra al costat del tren. Se suposa que anava carregat fins al capdamunt de capses de vi i que la malmesa pista de terra per on circulava, molt afectada per les pluges, va cedir perquè no va suportar tant pes.

Malgrat la vigilància, diumenge a la tarda encara deambulave­n per la zona individus amb una actitud més que sospitosa. Feia l’efecte que esperaven una badada dels vigilants per continuar traient mercaderia dels vagons. En aquesta via, intransita­ble, ara mateix hi ha altres trens de mercaderie­s aturats. De totes maneres, no es té constància d’altres saquejos en aquests combois, que han estat vigilats des del mateix moment en què van haver d’aturar la marxa.

Diumenge el camp feia olor de colònia; molts envasos es van trencar en l’anar i venir dels vagons als cotxes

 ?? MERCÈ GILI ?? Capses de vi i perfums escampades diumenge al voltant del tren descarrila­t saquejat a Juneda
MERCÈ GILI Capses de vi i perfums escampades diumenge al voltant del tren descarrila­t saquejat a Juneda
 ?? MERCÈ GILI ?? Un vigilant controlant diumenge que ningú no entrés als vagons
MERCÈ GILI Un vigilant controlant diumenge que ningú no entrés als vagons

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain