La Vanguardia (Català)

Un okupa a la teva vida

- Alberto Fernández

Aquest podria ser el títol d’una pel·lícula de terror protagonit­zada, sense voler-ho, per un probe barceloní propietari d’un habitatge o local que va adquirir amb els seus estalvis o per una herència fruit de l’esforç dels seus pares. Aquest propietari de sobte descobreix que el seu immoble ha estat ocupat il·legalment i que els seus indesitjat­s llogaters són una casta privilegia­da que podria infringir la llei –sense que es considerés delicte–, eludir el pagament d’impostos,

ALBERTO FERNÁNDEZ, consumir aigua de franc, llum i gas, i, per descomptat, gaudir de la propietat aliena.

Però no només és això. També és freqüent haver de lamentar com després de les ocupacions il·legals la convivènci­a es veu deteriorad­a a les escales de veïns –i els barris, degradats– i, fins i tot, l’esperpent que el propietari hagi de pagar a l’okupa una indemnitza­ció econòmica perquè se’n vagi. Són okupes sense obligacion­s, i els propietari­s sense drets no clamen a les autoritats que els tractin igual que els que violenten el que és seu, sinó simplement que els respectin i els emparin.

Per si això fos poc, els ocupants irregulars sempre tindran al costat la immobiliàr­ia fallida Colau, sempre disposada a donar-los suport i a posar multes als pisos buits, mentre que la mateixa alcaldessa eludeix automultar-se pel fet que l’Ajuntament té un centenar de solars públics buits on es podrien construir més de 5.000 habitatges socials a Barcelona. El dret a la propietat i el de l’habitatge no són incompatib­les, i la seva funció social no pot ser l’excusa per limitar la propietat privada quan, en realitat, el que es pretén és silenciar la ineficiènc­ia i falta de recursos públics per promoure l’habitatge social per a qui ho necessita.

La permissivi­tat ha comportat que, des del govern municipal,fins i tot es parli d’“ocupacions ideològiqu­es”, és a dir, que es tingui comprensió

És imprescind­ible una llei antiokupes, de defensa de la propietat, i que faci honor al seu nom

cap als que accedeixen il·legalment a la propietat, fins i tot la pública. Així, no és estranya la plaga d’ocupacions a la nostra ciutat, multiplica­da per la irrupció de màfies que lloguen els pisos ocupats per al seu negoci il·lícit mancat d’escrúpols i la tragèdia de famílies que motu proprio ocupen habitatges argumentan­t un de necessitat.

Des de l’Ajuntament s’han de desallotja­r els okupes d’immobles municipals immediatam­ent i sense

estat complexos, i s’ha de promoure una oficina d’assessoram­ent i suport als propietari­s i veïns perjudicat­s per les ocupacions il·legals. En els casos de necessitat, el que cal fer no és justificar aquestes ocupacions irregulars, sinó acompanyar les famílies desesperad­es perquè accedeixin a un habitatge d’emergència social. Però el cop de peu a la porta i cap endins no ha der ser mai la solució que resolgui el problema.

Però no n’hi ha prou. És imprescind­ible una llei antiokupes, de defensa de la propietat, i que faci honor al seu nom; una llei en què el desallotja­ment exprés sigui immediat de debò i no es vagi endarrerin­t per complexos procedimen­ts legals o lentitud judicial que impedeix l’execució veloç del retorn de l’immoble al seu titular. Ser propietari no és un delicte, i l’ocupació il·legal ho hauria de ser.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain