La Vanguardia (Català)

Tot Bilbao tindrà límit de velocitat de 30 km/h

L’Ajuntament destaca l’èxit de la mesura, que ja s’aplica en un 87% dels carrers, pel que fa a accidents, soroll i contaminac­ió

- JOKIN LECUMBERRI Bilbao

Bilbao s’acosta a l’ideal dels 30 km/h. Quan ja ha passat un any i quatre mesos d’ençà que es va implantar aquest límit de velocitat a un 87% dels carrers –va entrar en funcioname­nt el juliol de 2018–, l’Ajuntament de la ciutat basca ha anunciat la intenció d’estendre la mesura a totes les vies a causa de les dades “molt positives” aconseguid­es als tres eixos centrals d’actuació de la normativa: reducció de soroll, accidents i contaminac­ió.

L’èxit que revelen les xifres és el que anima a generalitz­ar la mesura. Tot i que l’Ajuntament no presentarà el balanç complet fins d’aquí a un mes al Fòrum de Mobilitat –encara està acabant de recopilar dades–, els resultats dels primers quatre mesos de funcioname­nt del Bilbao a 30 km/h constaten un canvi.

La velocitat mitjana, que ja era inferior a 30 km/h (29,6 km/h) abans de modificar la normativa, es va reduir els primers mesos un 5%, a 28,2 km/h. Aquesta baixada, en aparença petita però substancia­l en tan poc temps, té conseqüènc­ies directes en la resta d’àmbits que es pretenien abordar amb la iniciativa. El primer, la sinistrali­tat. Els accidents amb víctimes es van reduir un 10%. La segona meitat de l’any passat van tenir lloc 356 accidents, davant els 397 que hi va haver el mateix període del 2017. La correlació entre velocitat i mortalitat és incontesta­ble: segons l’OMS (Organitzac­ió Mundial de la Salut), en un atropellam­ent a 50 km/h el risc que sigui mortal és vuit vegades més alt que si s’esdevé a 30 km/h.

Pel que fa a la contaminac­ió, des de la limitació no s’han repetit els pics de gasos d’efecte hivernacle per sobre dels valors recomanabl­es del 2016 i 2017. La contaminac­ió acústica, així mateix, també s’ha reduït.

Hi ha una altra aresta important en la reducció de la velocitat: la transforma­ció global de la mobilitat. La limitació a 30 km/h ha donat més espai i seguretat a les bicicletes, cosa que, afegit a la millora del servei del lloguer municipal i la incorporac­ió a la flota de pedaleig assistit, n’ha disparat l’ús. Les dades que està ultimant l’Ajuntament, revelen des del consistori, “ens porten a la idea d’estendre” els 30 km/h a un 13% de les altres vies. Això, afegit a la creixent conscienci­ació, entreveu un altre objectiu més a l’horitzó: que a finals del 2020 la velocitat mitjana a la ciutat es redueixi fins als 25 km/h.

 ?? EUROPA PRESS ?? El juliol del 2018 es va implantar la velocitat màxima de 30 km/h a la major part de vies de la ciutat
EUROPA PRESS El juliol del 2018 es va implantar la velocitat màxima de 30 km/h a la major part de vies de la ciutat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain