La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Bolla que determina l’origen d’una mercaderia. En cal per aficionar-se a alguna cosa.

2 Difusa. Aparcament­s d’avions. 3 Nitrogen septentrio­nal. Seient de cada dia. Remot, desconegut, llunyà.

4 Expressa la seva bronquitis d’una manera força esclatant. Plantes herbàcies. Desaré les vocals. 5 Iridi. Planta de les umbel·líferes. Tendència, manera de vestir canviant amb el pas dels temps. Est. 6 Conducte biològic. Ratolí dormilega. Cascos.

7 Empolvora amb sal. Consonant sibil·lant. 8 Daniel Samper Escamilla. Ho féssim servir. Cinquanta i cinc-cents. 9 Oxigen. Digerí sense vocalitzar. El que fa LX, i no és cap talla. 10 Alabats per això o per allò. Que fa les coses amb una gran lentitud. Sofre. 11 No és pas una mera cimera. Hexàmetre dactílic que té irregularm­ent curta la penúltima síl·laba. El cinquanta per cent.

12 Radiat. Badies àmplies. Acabar abstemi. 13 Bon desordre. Sistemes naturals que ens envolten i que ens permeten viure-hi. Qualsevol càntir

en té un de gros i un de petit. 14 Dirigent romà que sabia comptar fins a noranta-nou. Estoig de futurs pollets, o no ho era?

VERTICALS 1 Diem una cosa que no és certa. Gust ideal per als llépols.

2 L’esperat final del combat. Amides de l’àcid carbònic. Marge perifèric d’una cosa. 3 Camins fluvials artificial­s, preparats per al regatge. Aneguet amb ànima de músic. Torna l’almirall bíblic. 4 Xicra menys noranta-nou. Estats a l’oest. Malalties llargues que fan perdre les forces. En un tres i no res. 5 Ajudin. Vagi a topar bruscament contra algú. Emú decapitat. 6 Barres de fusta que separen els calaixos en una calaixera. De l’alzina surera. 7 Disjunció que permet respirar. Pessigolle­igs que sents a la gola quan estàs a punt de tossir. Pot ser d’acció o radioactiu.

8 Aquell ordinador cinematogr­àfic que s’havia de dir IBM, però que ha triar avançar-se una lletra en cada cas. Arrasem una mesura curulla de gra. La part inferior de l’acordió.

9 Si no camina, fa caminar. Principi emotiu. El germà més unit.

10 Ho adobo a còpia de Marie Brizard. Sorties. Ens cal per respirar.

11 Sònia Garcia Graner. Deslleti. Mig zebú.12 Són arbres i els cremen en encensers. Ho copsaré al pentagrama. 13 Que no li costa gaire enfadarse. Ordi germinat artificial­ment i assecat per fer cervesa. Del dret és ben a punt d’arribar a un acord, però del revés es petrifica. 14 Estoigs de perla. Sobresurt a la tintoreria.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain