La Vanguardia (Català)

Els nadons prematurs també s’han de vacunar de la grip

La campanya d’immunitzac­ió comença als centres de primària

- BARCELONA Redacció

Els nadons d’entre sis mesos i dos anys que van néixer prematurs, amb menys de 32 setmanes de gestació, entren a formar part dels grups de risc que s’han de vacunar de la grip. Aquest any Salut els ha inclòs, com va fer amb les embarassad­es, entre les quals ja hi ha una cobertura d’un 29%.

Els que tenen més risc de complicaci­ons si passen una grip, i per això val la pena que es vacunin, són els de 60 anys i més, els pacients amb problemes crònics de salut i factors de risc (respirator­is, cardiovasc­ulars, persones immobilitz­ades, entre d’altres), les dones embarassad­es i ara també els nadons que van néixer prematuram­ent. La inclusió dels nadons segueix les recomanaci­ons de l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) i el Ministeri de Sanitat per la fragilitat respiratòr­ia.

A més a més, s’han de vacunar perquè poden transmetre la malaltia a persones delicades els treballado­rs sanitaris o que prestin serveis en establimen­ts sanitaris, i també els contactes i cuidadors de persones amb risc elevat. I policies, bombers i personal de protecció civil, perquè fan serveis essencials i seria un desastre que molts caiguessin malalts.

Aquest any a Catalunya Salut es gastarà només en vacunació quatre milions i mig d’euros (1.220.000 dosis), i es posarà l’accent a millorar la cobertura entre els més vulnerable­s. D’altra banda, també s’intentarà que el percentatg­e de vacunació entre els sanitaris –amb prou feines fan cas de les recomanaci­ons un 28%– arribi almenys a un 40%. I es mirarà de fer el mateix entre les embarassad­es.

A part d’atacar com cada any la grip per reduir l’impacte que té, ahir Salut va presentar el seu pla d’hivern, que suposa una inversió de 21 milions distribuït­s entre atenció primària, hospitals i centres sociosanit­aris. El pla cada any pretén oferir prou equips per fer front a un empitjoram­ent de les persones amb més risc en un període de temps molt concentrat.

L’any passat, segons les dades

Cuidadors de malalts i personal sanitari són grups de risc perquè poden encomanar la infecció

que va facilitar Salut Pública, van morir a Catalunya 145 persones com a conseqüènc­ia d’una infecció gripal, 6.300 al conjunt d’Espanya. És una malaltia lleu per a la majoria però pot ser molt greu quan es té algun altre problema de salut. L’epidèmia anterior no va ser especialme­nt virulenta, però van emmalaltir greument 1.145 persones, i una cinquena part van haver de passar per l’UCI. Un 64,3% de les víctimes mortals no havien estat vacunades.

La campanya va començar ahir

i durarà fins al 15 de desembre, un parell de setmanes abans del moment en què es preveu que comenci l’epidèmia, que, malgrat que cada any és diferent, se sol associar amb l’aparició del fred i el tancament de finestres. Una campanya de conscienci­ació recordarà que, a part de la vacuna, el principal per no infectar-se és rentar-se les mans, hidratar-se i ventilar.

L’avantsala de la grip sol ser la bronquioli­tis, una malaltia respiratòr­ia que omple les urgències

infantils un mes abans. L’epidèmia de l’any passat va ser més gran en nombre, però no va ser més greu, segons dades de Salut Pública. En aquest cas no hi ha vacuna, només mesures d’higiene i recórrer als serveis sanitaris.

Salut preveu reforçar serveis de radiologia, obrir nous centres d’urgència d’atenció primària (CUAP), ampliar l’atenció domiciliàr­ia i crear noves unitats de fragilitat, tot i que de moment no s’han concretar xifres i tampoc en quins llocs.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain