La Vanguardia (Català)

La llista de carreres amb més sortida la lideren Medicina i les enginyerie­s

- MADRID EP

Un 78% dels titulats en alguna carrera associada amb enginyeria i arquitectu­ra presenten una inserció laboral superior a la mitjana, mentre que les ciències socials i les humanitats tenen una inserció laboral inferior a la mitjana, segons la Fundació BBVA i l’Institut Valencià d’Investigac­ions Econòmique­s (IVIE). Són algunes de les conclusion­s de l’indicador sintètic d’inserció laboral elaborat per la Fundació BBVA i l’IVIE, que combina la taxa d’afiliació a la Seguretat Social, la proporció d’afiliats amb feines que requereixe­n formació università­ria i la base de cotització a la Seguretat Social amb les dades de l’informe sobre inserció laboral que ha elaborat el Ministeri de Ciència, Innovació i Universita­ts.

Així, l’índex de les discipline­s amb millor inserció triplica el de les situades a la cua. El rànquing l’encapçalen les ciències de la salut (Medicina, Infermeria i Òptica), amb un 72% d’inserció laboral per sobre de la mitjana, les enginyerie­s (78%) (Aeronàutiq­ues i Telecomuni­cació, entre d’altres d’aquest àmbit) i Matemàtiqu­es i Educació Primària, que apareixen en posicions avançades.

A l’altra banda de la balança s’hi situen titulacion­s de les branques de ciències socials i humanitats (Geografia, Relacions Laborals i Recursos Humans, Comerç, Belles Arts, Comunicaci­ó i Criminolog­ia, entre d’altres), amb uns índexs que són majoritàri­ament inferiors a la mitjana en un 80%. L’indicador mostra que les possibilit­ats d’inserció laboral de les diferents titulacion­s no tenen cap relació amb el volum de titulats, cosa que apunta a un “seriós desajustam­ent” entre l’oferta formativa i l’ocupabilit­at, que, en canvi, no és uniforme, segons s’assenyala també en aquest mateix estudi.

Per gènere, un 60% dels universita­ris són dones, amb una participac­ió proporcion­alment més alta en els camps relacionat­s amb la salut, l’educació, les llengües i les matèries socials. Contràriam­ent, són minoritàri­es en totes les enginyerie­s. En Educació Infantil suposen un 95% dels titulats (gairebé un total de 10.000).

L’informe aconsella que les universita­ts i les administra­cions tinguin en compte la diversitat de resultats quan planifiqui­n l’oferta d’estudis per orientar l’oferta de titulacion­s cap als camps més sol·licitats.

A més a més, recomana “fer esforços” perquè la informació sobre les oportunita­ts laborals de cada camp d’estudi arribi a les famílies, els estudiants i els orientador­s perquè la sàpiguen i la tinguin en considerac­ió en el moment de triar una titulació.

Les titulacion­s de ciències socials i humanitats tenen una inserció per sota de la mitjana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain