La Vanguardia (Català)

La bondat del crític d’art

- Josep Playà Maset

Hem triat un títol però en teníem més, com deia una coneguda revista satírica. Per exemple: El barceloní medallat, El culpable del boom turístic, El gran negociador, L’home que va treure la caspa a Gaudí, L’ambaixador cultural de Barcelona... Són algunes de les expression­s que van dedicar ahir al vespre a Daniel Giralt-Miracle en un Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona ple de gom a gom amb motiu de la concessió de la medalla d’or al mèrit cultural.

Professor, gestor cultural, acadèmic, conferenci­ant, comissari d’exposicion­s i, sobretot, crític d’art, continuado­r d’una cadena de noms il·lustres (Gasch, Cirlot, Cirici Pellicer, Santos Torroella, Corredor Matheos, Arnau Puig), com va recordar en la seva laudatio Mireia Freixa, catedràtic­a emèrita de la UB. Generós, diplomàtic, divulgador, compromès amb el país, entusiasta, persona de valors i, per damunt de tot “i per bé que no està de moda i sona molt cursi, si alguna cosa el caracterit­za és la bondat”, com va assenyalar l’arquitecte Juli Capella.

Daniel Giralt-Miracle (Barcelona, 1944) no només va rebre ahir aquesta medalla d’honor sinó el reconeixem­ent de la ciutat en nom del món de la cultura. Hi va haver elogis diversos, però es va destacar especialme­nt la seva gestió com a comissari de l’any internacio­nal Gaudí del 2002, que va contribuir a situar el patrimoni de Barcelona al món. I es van destacar les seves 827 entrades (llibres, monografie­s, articles...) al Catàleg Col·lectiu de les Universita­ts Catalanes; el seu paper com a impulsor de l’obertura de la Pedrera al públic, i la creació del Macba. I també es va subratllar la seva diplomàcia i habilitat “per no parlar malament de ningú, una mica insòlit en el món dels creadors”. Per aquesta raó Juli Capella es va atrevir a demanar que “t’haurien d’encarregar la negociació del tema del procés”, cosa que va aixecar un aplaudimen­t espontani. “És que els polítics no ho saben fer”, va afegir l’arquitecte (i l’aplaudimen­t es va repetir).

Giralt-Miracle, emocionat, va agrair l’ajuda de col·laboradors, amics i familiars en els seus diferents projectes, i també del trompetist­a Ricard Gili, company d’estudis, que va aportar jazz a l’acte. L’alcaldessa Ada Colau va recordar que “en els moments convulsos que viu la ciutat” és més necessari que mai l’exemple de Giralt-Miracle, que representa “la cultura crítica i generosa que sap escoltar”.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Daniel Giralt-Miracle entra al Saló de Cent acompanyat de l’alcaldessa Ada Colau
LLIBERT TEIXIDÓ Daniel Giralt-Miracle entra al Saló de Cent acompanyat de l’alcaldessa Ada Colau
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain