La Vanguardia (Català)

La justícia avala una rebaixa fiscal per al premi Planeta

Mara Torres guanya un important plet contra Hisenda

- REDACCIÓ Madrid

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha donat la raó a l’escriptora i periodista Mara Torres en la seva demanda contra Hisenda per poder aplicar una reducció fiscal al premi que va guanyar el 2012 com a finalista del Planeta. La bonificaci­ó (avui d’un 30% després d’una reforma del 2015) era aleshores d’un 40% sobre els impostos de la dotació econòmica del guardó.

Segons va avançar ahir El Confidenci­al, una inspecció tributària va fer enrere la reducció fiscal de 32.880 euros que, d’acord amb la seva interpreta­ció de la normativa, Torres es va aplicar sobre els impostos al seu premi. Hisenda va adduir que el Planeta no és un premi bonificabl­e, perquè en realitat constituei­x una contrapres­tació per l’adquisició dels drets de propietat intel·lectual i explotació de les obres reconegude­s. Per tenir dret a una exempció total o parcial, “el premi no podrà implicar ni exigir la cessió o limitació dels drets de propietat” de la creació guardonada. Així ho va indicar el 2018 la direcció general de Tributs. “No es consideren premis, a aquests efectes, les contrapres­tacions derivades de la cessió de drets de propietat intel·lectual o industrial o que les substituei­xin”, va afegir.

En el recurs contra Hisenda, Torres va assenyalar que la bonificaci­ó fiscal estava pensada “per als premis que no es derivin d’una cessió prèvia” d’aquests drets, ja que “la causa del premi ha de ser una decisió prèvia del jurat”. I va indicar que aquest era el seu cas, perquè la cessió de drets de la seva obra era posterior al premi (com a conseqüènc­ia del guardó, la publicació del llibre).

És la segona sentència en aquest sentit d’un TSJ després que el de Galícia acollís una demanda semblant de l’avui consellera de Cultura de Madrid, Marta Rivera de la Cruz, com a finalista del Planeta el 2006. Per tant, com que ja és la segona vegada, i a fi d’evitar la jurisprudè­ncia, no és estrany que –com també assenyalav­a El Confidenci­al– Hisenda prevegi recórrer al Suprem la decisió favorable a Mara Torres.

 ??  ?? Mara Torres el 2012, quan va quedar finalista del premi Planeta
Mara Torres el 2012, quan va quedar finalista del premi Planeta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain