La Vanguardia (Català)

La pilota torna al Camp Nou

La Lliga es juga a l’estadi blaugrana després d’un ajornament del Barça-Reial Madrid cada cop més incomprès

- JOAN JOSEP PALLÀS

Dissabte passat va fer un dia esplèndid a Barcelona. Va lluir el sol, la temperatur­a va ser més pròpia de la primavera que de la tardor, així que és probable que aquells aficionats al futbol que van recordar que a la una del migdia s’havia d’estar disputant tot un Barça-Madrid tinguessin certa sensació de buidor. 23 dies després de l’últim partit que va jugar l’equip de Valverde al Camp Nou (6 d’octubre, 4-0 al Sevilla) la pilota i la Lliga tornen avui a l’estadi blaugrana amb la sensació cada vegada més estesa que la decisió de l’ajornament del clàssic es va prendre de manera precipitad­a. “No estic d’acord que se suspengués aquell partit”, va insistir ahir a RAC1 Miquel Buch, conseller d’Interior de la Generalita­t, que sempre va defensar que els Mossos haurien estat capaços de garantir la seguretat del clàssic. També Fernando Grande-Marlaska, ministre de l’Interior, va negar públicamen­t que hi hagués problemes de seguretat que en justifique­ssin l’ajornament.

Llavors, per què es va suspendre el Barça-Madrid? L’equació dona com a resultat una motivació política, impulsada en primera instància pel president de LaLiga, Javier Tebas, secundada per la Federació Espanyola i emparada implícitam­ent pel Consell Superior d’Esports , organisme que depèn del Govern espanyol. La directiva del Barcelona es va negar en primera instància a moure el partit de lloc però, condiciona­da per les imatges nocturnes dels aldarulls que es multiplica­ven la setmana passada a Barcelona i emparada per les facilitats que va donar el Madrid, a qui esportivam­ent no li anava malament allunyar el Barça del calendari, va optar per claudicar i evitar “mals majors”. Veus tan poc significad­es políticame­nt com Ernesto Valverde van apostar des del primer moment a favor de la celebració del partit com a prova de normalitat i civisme, però van ser desateses.

El partit té, com és sabut, nova data el dimecres 18 de desembre, però encara no té horari, i les especulaci­ons estan generant ja cert nerviosism­e. La facultat per posar hora al clàssic correspon a LaLiga, i la seva inclinació a prendre aquesta mena de decisions des d’una mirada estrictame­nt comercial no descarta ara mateix cap franja tot i tractar-se d’un dia feiner.

Per al partit d’aquesta nit davant el Valladolid, el primer que té lloc en el Camp Nou des que es va conèixer la sentència condemnatò­ria del Tribunal Suprem als polítics independen­tistes empresonat­s i, per tant, després de l’ajornament del Barça-Madrid, no s’organitzar­à un dispositiu policial

El dispositiu policial dels Mossos serà l’habitual, però estarà preparat per a qualsevol eventualit­at

En el primer partit postsentèn­cia el club preveu càntics i pancartes però no una tensió especial

diferent al d’un partit convencion­al. El Barça-Valladolid no ha estat catalogat com d’alt risc i fonts dels Mossos, responsabl­es de la seguretat en tots els partits que es disputen dins el recinte barcelonis­ta (l’inspector Lluís Venteo n’és el coordinado­r), asseguren que mobilitzar­an entre 200 i 300 policies, això sí, garantint un desplegame­nt més gran davant de qualsevol circumstàn­cia no prevista.

El FC Barcelona, per la seva banda, no espera un ambient reivindica­tiu més significat­iu del que és habitual, entre altres coses perquè el rival, l’horari (21.15 h) i el dia, un dimarts feiner, no són els més idonis per obtenir una gran repercussi­ó. Més enllà dels càntics a favor de la independèn­cia i de la llibertat dels polítics empresonat­s que es produeixen al minut 17 de cada partit, el club té constància que entre els grups d’animació s’introduira­n pancartes al·lusives a l’actual situació política i, paral·lelament, sap que s’han fet crides per omplir les grades d’estelades. Fina ara, no hi ha constància d’accions dels CDR, que d’altra banda sempre esperen a última hora per fer les convocatòr­ies, ni tampoc actes reivindica­tius de l’ANC, associació més procliu a aprofitar els partits de la Champions per internacio­nalitzar les demandes.

El que sí que se sap ja és que el 18 de desembre, dia del clàssic, la plataforma Tsunami Democràtic prepara mobilitzac­ions amb els lemes “juguem a casa” o “guanyar sense baixar de l’autocar”.

LaLiga continua sense decidir l’hora del clàssic del 18 de desembre, dia en què s’anuncien mobilitzac­ions

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Membres dels Mossos d’Esquadra, integrants del dispositiu de seguretat durant un partit al Camp Nou
LLIBERT TEIXIDÓ Membres dels Mossos d’Esquadra, integrants del dispositiu de seguretat durant un partit al Camp Nou

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain