La Vanguardia (Català)

El Granada de l’any de Cruyff

Els granadins van ser líders un mes abans que Johan debutés contra ells al Camp Nou davant una defensa que feia por

- Santi Nolla

El Granada és el líder de la Primera Divisió. La primera i única vegada que ho va ser anteriorme­nt va ser la mítica temporada 1973-1974, quan Johan Cruyff va debutar amb el FC Barcelona enfrontant-se precisamen­t al club andalús al Camp Nou. 46 anys després el Granada ha tornat a comandar la Lliga espanyola. En aquella ocasió va durar una jornada. La premsa de l’època va titular: “Reina per un dia”, en honor a un popular programa televisiu. Va ser l’any que l’equip granadí va estrenar les ratlles horitzonta­ls i el Barça va conquerir la Lliga després d’encolomar-li un mític 0-5 al Madrid al Bernabeu. Feia 14 anys que el FC Barcelona no conqueria el campionat. El Granada va arrodonir una gran campanya i va quedar en sisena posició a la Lliga. Tenia un gran equip i una defensa que causava pànic als adversaris.

“Era una de les defenses més dures dels últims 40 anys”, va explicar Rexach a Xavier Muñoz a Mundo Deportivo. Juan Manuel Asensi, el capità, va arribar a comentar aleshores: “Jugar a Granada és com anar a la guerra”. Tres jugadors imposaven la seva llei a la defensa granadina: Aguirre Suárez, el Negro, que va ser sancionat a perpetuïta­t al seu país, l’Argentina; l’uruguaià Montero Castillo, el Mudo, i el paraguaià Fernández, el Policía, que anys després explicaria un dels seus secrets. “Es televisave­n pocs partits”, va confessar. Curiosamen­t, després seria el primer sancionat de la Lliga a causa de la televisió. Li van caure 15 matxs després d’una duríssima entrada a Amancio (l’àrbitre ni va xiular falta) revisada a la televisió. Tres anys abans l’extrem del Madrid havia picat sense pilota Fernández i no havia rebut cap sanció.

Aguirre Suárez no va jugar el partit del debut de Cruyff; els altres dos, sí. L’històric diari granadí El Ideal posteriorm­ent va preguntar a Cruyff per aquell dia i l’holandès va comentar: “Hi va haver una falta i vaig anar a rematar. I en Charly i Asensi em van començar a dir que no em fiqués allà dins: ‘Tu no hi entris, perquè potser no en surts, i amb el que has costat només faltaria que et lesionessi­n el primer dia’”.

Cruyff hi va marcar dos dels 47 gols que va aconseguir en 139 partits amb el FC Barcelona, que va guanyar aquell dia per un contundent 4-0. Ahir va fer 46 anys del debut de Johan en la temporada que el Granada va ser líder, el Barça li va encolomar una maneta al Madrid al Bernabeu i va conquerir una Lliga màgica.

Avui el Granada és d’un propietari xinès, John Liang, que va arribar a través de Pere Guardiola, de Media Base, l’empresa vinculada a Mediapro (el germà d’en Pep se’n va anar quan el Granada va baixar a Segona Divisió el primer any de la compra per 37 milions d’euros). Ara la clau d’aquest polit i brillant Granada és l’entrenador Diego Martínez, que ha sabut encomanar humilitat, feina i constància a un equip que repeteix liderat 46 anys després.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain