La Vanguardia (Català)

En peu la vaga de les jugadores

La parcialita­t laboral encalla la negociació i la convocatòr­ia es manté

- ORIOL DOTRAS

Ni la figura del mediador va servir per evitar el que ja sembla inevitable. La vaga convocada per les futboliste­s espanyoles continua en peu després que patronal i sindicats fracassess­in en un nou intent per acordar la creació d’un conveni col·lectiu satisfacto­ri per a les dues parts. En l’enèsima (i llarga) reunió celebrada ahir a la seu del Servei Interconfe­deral de Mediació i Arbitratge, a Madrid, es va poder comprovar que ni l’Associació de Clubs de Futbol Femení (ACFF), d’una banda, ni l’AFE, Futboliste­s ON i la UGT, de l’altra, van voler rebaixar més les seves pretension­s. Per això, els dies 16 i 17 de novembre estan marcats en vermell

Les jugadores demanen de cobrar almenys un 75% del salari base; els clubs no volen superar el 50%

ja al calendari. Si res ni ningú hi posa remei, el cap de setmana correspone­nt a la novena jornada de la Primera Iberdrola serà quan comenci l’aturada indefinida.

La parcialita­t laboral, clàusula que fixa el salari de les jugadores que no tenen contractes a jornada completa, és el principal escull, el motiu de discòrdia. Les jugadores consideren que són profession­als tot el dia, però estarien disposades a acceptar una remuneraci­ó d’un 75% d’un sou base demanat de 16.000 euros bruts anuals. Tot i això, l’ACFF –de la qual no formen part Barça, Athletic i Tacón–

no vol que aquesta parcialita­t sigui superior al 50%. En el primer cas les futboliste­s obtindrien un sou mínim de 12.000 euros a l’any; en el segon, seria de 8.000.

“És una línia vermella que no podem traspassar. No complir amb aquesta convocatòr­ia de vaga seria una traïció a les futboliste­s”, afirmava amb rotunditat Tamara Ramos, gerent de Futboliste­s ON a la sortida de l’acte de conciliaci­ó. “Hem estat els primers d’apostar pel futbol femení, molt abans que alguns sindicats. No entenem aquest augment exponencia­l inassumibl­e per alguns clubs”, manifestav­a Rubén Alcaine, president de la patronal. L’AFE, el sindicat amb més representa­nts, assegurava que l’ACFF no va tenir “cap interès a desbloquej­ar la situació”.

La vaga no podrà començar el pròxim cap de setmana perquè es necessiten cinc dies naturals per comunicar la convocatòr­ia al Ministeri de Treball. Així doncs, aquesta convocatòr­ia arribarà a mitjans de novembre, després de l’aturada de seleccions. Les futboliste­s de Primera Divisió la van aprovar el 22 d’octubre amb més d’un 93% dels vots a favor. Altres demandes laborals són l’increment salarial del 10% en situacions d’ultraactiv­itat o els ajuts a la maternitat de 600 euros, amb un complement salarial al 100% durant el període de baixa.

La vaga indefinida començarà el 16 de novembre, en la novena jornada de Lliga

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain