La Vanguardia (Català)

Els nòmades del rugbi

Anglaterra no hauria arribat a la final del Mundial sense els jugadors d’origen polinesi, i molts All Blacks són de Fiji, Tonga i Samoa

- Rafael Ramos

Ala selecció anglesa hi ha jugadors que es diuen Vunipola, Tuilagi o Cokanasiga; a la francesa, Raka, Vahaamahin­a, Fofana o Tolofua; a la gal·lesa, Faletau; a l’australian­a, Tupou, Latu, Laisarani, Kerevi o Kuridrani; i entre els All Blacks hi figuren Laulala i Tu’ungafasi. Tots ells tenen en comú que procedeixe­n de les illes de la Polinèsia, i han nascut o han estat criats a Fiji, Tonga, Samoa o Nova Caledònia.

Aquests països són el gran planter del rugbi. Ja ho eren des de fa temps de l’australià i el neozelandè­s, i cada vegada ho són més de l’europeu. Tan sols a França n’hi juguen més de 200 (170 de Fiji), i 72 més ho fan a la primera divisió anglesa. Alguns, com els esmentats abans, triomfen i aconseguei­xen guanyar-se bé la vida. Però la immensa majoria no aconseguei­xen aclimatar-se i al cap de pocs anys tornen fracassats als seus països, víctimes d’agents sense escrúpols que s’aprofiten de la seva ingenuïtat, s’emporten la major part dels seus ingressos i els deixen abandonats. Són una mena d’esclaus moderns de l’esport.

Un nombre considerab­le de nadius de Tonga es van establir al País de Gal·les, al comtat de Gwent, a la dècada dels noranta. Avui els seus fills, nascuts a la Gran Bretanya, juguen al rugbi, tenen un enorme potencial, i anglesos i gal·lesos estan en guerra per veure qui se’ls emporta. Els primers els ofereixen educació totalment pagada a les millors escoles privades (amb un cost de fins a 50.000 euros a l’any); els segons, l’arrelament a la terra que va emparar les seves famílies i l’estabilita­t d’una estructura esportiva sòlida. La federació gal·lesa organitza “campaments per a exiliats” a fi de captar talents.

Els jugadors de rugbi de la Polinèsia estan cotitzadís­sims pel seu poder físic. Tenen braços i cames musculosos, amb un índex de greix molt baix i més densitat òssia que els caucàsics, i el seu considerab­le pes no els fa perdre velocitat ni explosivit­at (un exemple d’aquestes qualitats era el desaparegu­t Jonah Lomu). Si s’hi afegeix el seu entusiasme per l’esport i les pèssimes condicions econòmique­s als seus països d’origen, amb sous ridículs, un salari mínim que no arriba a l’euro i mig per hora i un enorme nivell d’atur, la seva dispersió pel món és fàcil d’explicar.

El suïcidi fa tres anys a França d’Isireli Temo, un nadiu de Fiji, va col·locar al primer pla l’explotació que pateixen molts polinesis a Europa. Als seus països són objecte d’una enorme pressió de la família i de la comunitat per acceptar qualsevol oferta que rebin (1.000 euros al mes són una fortuna), amb el benentès que enviaran a casa tres quartes parts del sou (es dona el cas de jugadors amb contractes, per exemple, de 250.000 euros a l’any que demanen a la premsa que, sisplau, diguin que només en guanyen 180.000, per poder-se quedar alguna cosa). El resultat és que a la majoria (els que no són estrelles), entre això, els impostos que han de pagar i la comissió dels seus agents, amb prou feines els queden 200 euros al mes per viure. A França figures com Joe Rokocoko, del Racing 92, o Akapusi Qera, un altre fijià fins fa poc del Montpeller, estan a l’aguait per prestar ajuda als que tenen dificultat­s.

Hi ha una febre de l’or, i els jugadors de la Polinèsia són les mines, la mà d’obra bona i barata. No només se’ls disputen les grans potències del rugbi convencion­al, sinó també del rugbi de tretzeidel’ australian rules. Un club del Super 15, la lliga de l’hemisferi sud, pot contractar deu fijians, samoans o tongalesos pel que li costa un australià o un neozelandè­s. I s’hi suma que les regles perquè un estranger pugui jugar a la selecció són relativame­nt laxes: n’hi ha prou que tingui un pare o avi del país en qüestió, o tres anys de residència (que aviat pujaran a cinc).

Si al Mundial de rugbi un mira les cares dels jugadors japonesos quan canten l’himne nacional s’adona que hi ha molts rostres no nipons. Nakajima, Helu, Moeakiola, Mafi i Valu són de Tonga; Van der Walt, Matsushima i Labsuchagn­e són sud-africans; Moore és australià; Lafaele és samoà, i Lemeki, Tui, Tupou, Leitch i Thompson són neozelande­sos residents al Japó. Bundee Aki, d’origen samoà, és una peça clau al quadre d’Irlanda. Anglaterra no hauria arribat a la final sense la contribuci­ó de Nathan Hughes, de Fiji; Ben Te’o, amb el pare de Samoa; Manu Tuilagi, nadiu del mateix país; els germans Vunipola, procedents de Tonga; Maro Itoje, d’ascendènci­a nigeriana, i Sam Underhill, dels Estats Units. Així qualsevol munta un bon equip!

D’un jugador de rugbi de la Polinèsia s’espera que enviï un 75% del sou a la família i al poble

 ?? AARON FAVILA / AP ?? L’anglès Mako Vunipola, d’origen tongalès, resisteix l’assetjamen­t del neozelandè­s Codie Taylor
AARON FAVILA / AP L’anglès Mako Vunipola, d’origen tongalès, resisteix l’assetjamen­t del neozelandè­s Codie Taylor
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain