La Vanguardia (Català)

La participac­ió del pacient: clau en la presa de decisions per al tractament del càncer

L’ èxit del’ Oncologia actual passa perles unitats multi disciplinà­ries i les teràpies cada cop més personalit­zades

-

Qui ha viscut un diagnòstic de càncer, seu o dels seus familiars, sap que davant d’aquesta situació són moltes les preguntes que et vénen al cap. On hauria d’anar per rebre la millor atenció mèdica? Quines opcions de tractament tinc? En cas que necessiti noves teràpies, quina és la més indicada per al meu cas i quins centres l’ofereixen? Necessitar­é suport psicològic?

Més enllà de disposar de profession­als de referència en cada especialit­at, instal·lacions i tecnologia d’avantguard­a, els centres monogràfic­s de referència en oncologia aposten per una atenció integral al pacient, compartint amb ell cada decisió que cal prendre al llarg del tractament; fins i tot, com a l’Institut Oncològic Teknon (IOT), els pacients formen part dels diferents comitès de tumors, en els quals els profession­als de diversos àmbits que formen part del tractament avaluen cada cas i prenen les decisions pertinents. “D’aquesta manera, el pacient forma part activa de cada decisió i disposa de tota la informació del seu procés, formant un tàndem actiu amb els profession­als que l’estan atenent en cada àmbit. Comptar amb aquests equips multi disciplina­ris, on profession­als de diferents especialit­ats comparteix­en coneixemen­tsi informació d’ un mateix cas, ajuda que el pacient pugui tenir el tractament més adequat per al seu cas”, comenta el Dr. Joan Carles, coordinado­r mèdic de l’IOT.

L’Institut Oncològic Teknon (IOT), un centre de referència amb més de 20 anys d’experiènci­a i un equip de 40 profession­als de reconegut prestigi internacio­nal, acaba d’incorporar l’accelerado­r TrueBeam, tal com afirma el Dr. Raimon Miralbell, director del Servei de Radiooncol­ogia de l’Institut Oncològic Teknon, “un dels sistemes de radioteràp­ia externa més moderns i innovadors que existeixen actualment, i que permet administra­r els tractament­s més avançats i precisos, menys tòxics i amb més bons resultats per als nostres pacients”. L’aposta per la innovació és clau en un àmbit com l’oncologia, on cada vegada més pacients s’estan benefician­t dels nous avenços i tractament­s gràcies a l’impuls de lainvestig­ació.

Un altre factor clau en un centre oncològic de referència és l’especialit­zació dels equips. Per exemple, l’Institut Oncològic Te k non té unitats especialit­zades, com la d’ on c o cardiologi­a, la primera unitat d’ aquestes caracterís­tiques, que ajuda a minimitzar els z possibles efectes cardiovasc­ulars dels tractament­s oncològics i permet fer un seguiment a llarg termini dels efectes secundaris dels tractament­s oncològics. En aquest sentit, el nivell d’ especialit­zació sovint pot tenir un efecte notable en les possibilit­ats de cura i qualitat de vida del pacient.

Presadedec­isions compartida

L’IOT és un centre oncològic que ofereix una assistènci­a integral en el diagnòstic i el tractament del càncer i, tal com hem comentat, disposa de tecnologia d’avantguard­a i accés a les teràpies més innovadore­s en el camp de l’oncologia. Amb tot, el que converteix l’Institut en un centre integral és el seu model basat en unitats multi disciplinà­ries i cures personalit­zades.

S’organitza en diferents comitès de tumors, en els quals es reuneixen tots els profession­als que participen en el procés diagnòstic i terapèutic, des d’especialis­tes en oncologia mèdica, cirurgia, radiooncol­ogia o cirurgia plàstica, fins a profession­als de radiologia, anatomia patològica i medicina nuclear .“Estem treballant per integraren aquests comitès el pacient mateix, sempre amb l’ objectiu de consensuar la decisió de tractament més adequat pera e lli optimitzar-ne el seguiment. Ja participen­de manera activa en totes les decisions, que són compartide­s, i el pas següent és integrar-los en aquests comitès com un membre més ”, comenta el D r. Joan Carles.

El pacient, sempre al centre

El Centre Mèdic Teknon és un dels pocs centres hospitalar­is de tot el món que han aconseguit mantenir de manera ininterrom­puda des de l’ any 2002 l’ acreditaci­ó de J oint Commission Internacio­nal( J C I ), l’ organitzac­ió líder a escala mundial en acreditaci­ó de les organitzac­ions sanitàries. La JCI marca el compliment d’una sèrie d’estàndards de qualitat, tant assistenci­als com per millorar l’ experiènci­a del pacient. En el cas de l’ Institut Oncològic, això es tradueixen l’ acompanyam­ent constant del pacient i també de la família durant tot el procés, prioritzan­t el seu benestar, la informació contínua i la disponibil­itat de tot l’equip que l’integra. De fet, l’acompanyam­ent és clau en el procés oncològic, ja que, segons un informe de l’Associació Espanyola Contra el Càncer i la Fundació p eral’ Ex cell è n cia Qualitat de l’ Oncologia, el 40% de les persones diagnostic­ades de càncer presenta trastorns emocionals.

A més, el centre disposa d’una Unitat de Cures Contínues en què totes les persones que estan en tractament de quimioterà­pia o seguiment oncològic actiu tenen un telèfon 24 hores, 365 dies a l’any a disposició, on una infermera (de dia) o l’oncòleg de guàrdia (de nit) els atenen i els donen tota la informació que necessitin. Tot això per garantir la seva tranquil·litat i la dels qui estan sempre al seu costat.

El nivell d’especialit­zació de l’equip mèdic sovint pot tenir un efecte notable en les possibilit­ats de cura i qualitat de vida del pacient oncològic

L’objectiu de l’Institut Oncològic Teknon és oferir una assistènci­a integral en totes les àrees de diagnòstic i tractament del càncer, a més d’una atenció continuada

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain