La Vanguardia (Català)

L’empresa familiar veu “perillosa” la imatge de les protestes a Catalunya

Riberas tem la possible reacció de clients i inversors internacio­nals

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ Múrcia

La desacceler­ació fa efecte en el diagnòstic i les expectativ­es dels empresaris. Els membres de l’Institut d’Empresa Familiar (IEF) van empitjorar ahir la seva nota sobre la situació econòmica actual, fins a nivells similars als de l’any 2016, a més d’enfosquir les previsions sobre vendes i ocupació. Durant l’arrencada del congrés anual, celebrat a Múrcia, el president de l’empresa familiar, Francisco J. Riberas, va aprofitar per mostrar la seva preocupaci­ó per la situació a Catalunya, a més de reclamar un govern estable “sense dilació”, amb el qual fer front a l’elevada incertesa exterior i les reformes pendents.

L’enquesta, feta pública ahir, es va saldar amb una valoració de l’economia de 5,3, en una escala de 0 a 9, encadenant el segon any de descensos. Pel que fa al creixement a curt i mitjà termini, un 63% vaticina que serà fràgil (22 punts més que l’any passat) i un 36% creu que moderat (gairebé 20 punts menys). També cau la proporció d’empresaris que esperen incrementa­r la seva plantilla el 2020 –un 36%, davant el 47% de l’any passat–, mentre s’accelera la dels que preveuen reduir el nombre d’empleats (16%).

De cara al proper any, menys de la meitat preveu per a la seva empresa una facturació semblant a la d’aquest any (l’anterior registre va ser del 64%), davant els qui temen que es reduirà la xifra de vendes (ja són gairebé un de cada cinc). Amb l’esmentada enquesta es pren el pols a una part important del sistema productiu, ja que les empreses familiars concentren el 58% del PIB i generen gairebé el 70% de l’ocupació privada.

A només uns dies d’unes noves eleccions i tot just unes hores després que Pedro Sánchez es despengés del cartell del congrés de l’IEF, Riberas es va queixar de “les dificultat­s del nostre país, on portem ja diversos anys amb governs en funcions o inestables”. La governabil­itat va ser també el principal desafiamen­t assenyalat en l’enquesta dels socis. Davant “aquest panorama tan complex”, va defensar el president de l’empresa familiar, “és molt important prendre decisions en diferents àmbits i sense dilació”. “I per això és imprescind­ible un govern estable”, va dir mentre va allargar la mà per col·laborar amb el nou executiu que sortirà ben aviat de les urnes. “Els empresaris sabem crear ocupació i riquesa i podem ajudar en la construcci­ó del pla estratègic que com a país hem de tenir”, va afirmar.

Els recents incidents a Catalunya es van colar en el discurs del també president de l’empresa de components d’automòbil Gestamp. Riberas va advocar per “recuperar la normalitat l’abans possible, ja que és molt perillós projectar aquesta imatge davant els clients i inversors internacio­nals”. El màxim representa­nt de l’empresa familiar va fer referència a “la difícil situació que travessa Catalunya” i va aprofitar per

“mostrar la nostra solidarita­t amb els ciutadans i les empreses que intenten continuar a Catalunya amb la seva feina quotidiana, malgrat la violència i les protestes d’aquests dies”.

Per la seva part, en el seu discurs d’inauguraci­ó, el rei Felip VI va insistir en la necessitat de “continuar explicant la importànci­a de les empreses, no només com a motor de creixement i creació d’ocupació, sinó també com transforma­dores de l’àmbit social”. A més, el monarca va ressaltar l’“esforç” d’internacio­nalització de les empreses familiars, alhora que les va definir com a “referent de valors, tradició i aposta per la competitiv­itat”.

Per la seva part, la ministra d’Economia en funcions, Nadia Calviño, va voler oferir una imatge conciliado­ra amb els empresaris destacant la seva coincidènc­ia amb l’IEF en la “necessitat d’un govern fort, amb una perspectiv­a de quatre anys”.

“És el moment d’aprofitar aquestes fortaleses”, va defensar la ministra en la trobada anual, en la qual participen més de 500 directius de companyies com Mercadona, Inditex, Barceló, Acciona, Catalana Occident o Grup Puig.

Els membres de l’IEF veuen amb més pessimisme les vendes i l’ocupació

Els empresaris demanen un govern estable “sense dilació” per fer reformes

 ?? EP ?? El Rei, durant la inauguraci­ó del congrés de l’Institut d’Empresa Familiar, a Múrcia
EP El Rei, durant la inauguraci­ó del congrés de l’Institut d’Empresa Familiar, a Múrcia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain