La Vanguardia (Català)

El grup d’experts de Foment suggereix apujar el salari mínim

La renda bàsica, una altra recepta per impulsar un “creixement inclusiu”

- DOLORS ÁLVAREZ

L’Institut d’Estudis Estratègic­s de Foment, l’anomenat think tank o laboratori d’idees de la patronal, va proposar ahir apujar el salari mínim i explorar les possibilit­ats d’implantar una renda bàsica per tal d’afavorir un “creixement econòmic inclusiu”. Són dues de les receptes contingude­s al primer document elaborat per aquest grup d’experts, que advoquen “per un nou pacte social davant els reptes del capitalism­e i la democràcia”.

És un document que pretén obrir un debat en l’àmbit espanyol i europeu per evitar esclats de “malestar social, que no només arrossegue­n a les classes més desfavorid­es, sinó a amplis sectors de la classe mitjana”, segons va destacar Jordi Alberich, vicepresid­ent executiu de l’institut i coordinado­r dels treballs. “Es tracta de posar els llums llargs. Encara que als carrers de Catalunya i de la resta de l’Estat no hem vist de moment aquests esclats de malestar, hem d’analitzar per què a Xile una protesta per una pujada del transport públic del 4% acaba amb 20 morts i amb el president demanant perdó”, va precisar Josep Sánchez Llibre, president de Foment i també de l’institut.

L’objectiu d’aquesta reflexió, va apuntar Alberich, és aconseguir “fer de la revolució tecnològic­a i de la globalitza­ció un generador de riquesa que es traslladi a tots els ciutadans i no condueixi a una fractura social i a un deterioram­ent de la política tradiciona­l tal com succeeix de manera generalitz­ada al món occidental”.

“L’important és que una patronal com Foment estigui liderant aquests debats, després ja buscarem solucions a mitjà i llarg termini”, va destacar Sánchez Llibre, que va evitar posar números a quina hauria de ser la pujada del salari mínim ni a com podria finançar-se la renda mínima. No obstant això, tal com es va recordar ahir, Sánvell chez Llibre ja va donar suport al seu dia a l’última pujada del salari mínim, desmarcant-se dels plantejame­nts alarmistes de la CEOE i d’altres institucio­ns, i que aquest mateix cap de setmana ha criticat el Partit Popular. “El debat sobre el salari mínim no hauria de ser una eina d’ús polític”, va apuntar Rosa Nonell, professora de la UB.

“Cal experiment­ar”, va insistir Alberich, que va subratllar que “la desigualta­t, l’excessiva precarieta­t dels llocs de treball i els salaris baixos són un factor d’inestabili­tat i poden posar en risc el creixement econòmic”. I va emfatitzar que “la Xina no és precisamen­t el creixement més productiu”.

El document recull algunes dades sobre l’augment de la desigualta­t que ha provocat l’última crisi i destaca que, malgrat que s’està millorant, els riscos de malestar social continuen sent alts. “Els joves tenen avui un elevat ni

d’atur, condicions laborals precàries i sense poder de negociació davant els ocupadors”, afirma el document.

A més, recorda que Europa va viure els seus millors anys després de la Segona Guerra Mundial i fins a l’esclat de la gran crisi del 2007. I una de les claus, prosseguei­x, va ser “un gran pacte social facilitat per la política d’acords entre socialdemo­cràcia i democràcia cristiana, que al seu torn facilitava el compromís mutu entre sindicats i patronals”. Però amb la crisi aquest pacte s’esvaeix, i “la fractura social” s’estén, amb més o menys intensitat, per Occident, “posant en dubte l’ascensor social que tan excel·lent resultat havia proporcion­at durant dècades”. I el malestar social, afegeix el document, “es manifesta en discursos populistes”.

Per fer-li front, proposa dos àmbits d’actuació: el polític i l’empresaria­l. “La majoria dels empresaris volen cohesió social”, va afirmar

“La desigualta­t, la precarieta­t i els salaris baixos són un factor d’inestabili­tat”

CRIDA “Necessitem un nou pacte social per la globalitza­ció i la revolució tecnològic­a”

Sánchez Llibre, mentre que Alberich va insistir que “el focus de les grans corporacio­ns no pot ja ser només satisfer als seus accioniste­s, sinó també als seus empleats i els seus clients, i a més col·laborar en la sostenibil­itat”.

Una altra de les propostes és fomentar noves iniciative­s de collaborac­ió públic privada, en àmbits com l’educació i la formació dels joves. A més, advoca per una harmonitza­ció fiscal que permeti “afavorir el consum i la demanda interna, estimular la indústria i impulsar l’emprenedor­ia”.

“Els problemes són complexos i requereixe­n una solució global. Europa ha de parlar amb una única veu i adquirir més protagonis­me”, va concloure Jordi Alberich.

El grup d’experts aplaudeix les última iniciative­s europees contra els monopolis i anuncia que el seu pròxim treball versarà “sobre la utilitzaci­ó de dades, la intromissi­ó en la privacitat de les persones i el comerç amb la mateixa”, segons Jordi Casas, un altre dels membres del think tank.

 ?? JORDI BATALLER / ACN ?? Sánchez Llibre, entre la cineasta Rosa Vergès i Jordi Alberich, membres del think tank
JORDI BATALLER / ACN Sánchez Llibre, entre la cineasta Rosa Vergès i Jordi Alberich, membres del think tank
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain