La Vanguardia (Català)

Grifols refinança 5.300 milions de de deute amb la banca internacio­nal

- ROSA SALVADOR Barcelona

La multinacio­nal d’hemoderiva­ts Grifols va anunciar ahir el refinançam­ent del seu deute bancari, per un import de fins a 5.300 milions d’euros, per tal de “continuar amb els plans de creixement a llarg termini”.

Segons va explicar el grup català a la CNMV, aquest nou finançamen­t comprèn un tram destinat a inversors institucio­nals, anomenat Term Loan B, i una nova emissió de bons senior secured .El pla de refinançam­ent inclou una nova línia de crèdit revolving sindicada amb els bancs (un crèdit obert preconcedi­t, amb una quantitat màxima establerta, del qual l’empresa pot disposar durant un termini determinat quan ho necessiti).

La companyia que dirigeixen Raimon i Víctor Grífols va explicar que amb el refinançam­ent pretén reduir el cost del deute, allargar el període de venciment i obtenir condicions més flexibles, aprofitant la capacitat negociador­a que li dona el “sòlid perfil de crèdit i ràting de Grifols”.

De fet, la companyia va anunciar ahir l’inici del refinançam­ent, però també que ja l’ha assegurat amb Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas, HSBC, J.P. Morgan i BBVA. Osborne Clarke

España ha liderado la negociació­n des de l’àmbit legal.

La companyia ja va refinançar el deute el febrer del 2017, que llavors era de 5.800 milions d’euros, després de la compra d’Hologic. Al desembre, la companyia reconeixia en els seus comptes que tenia pendent de pagament un préstec a llarg termini de 5.400 milions d’euros amb inversors institucio­nals i bancs dividit en dos trams, A i B; una línia de crèdit revolving de 300 milions i bons corporatiu­s sènior no assegurats per import de 1.000 milions d’euros, emesos a un interès fix, del 3,2%. La companyia, que en el deute sènior tenia un diferencia­l d’1,75 punts sobre l’euribor i el tipus de referència del dòlar (Libor), ha aconseguit rebaixar-lo i allargar també els terminis de venciment, que incloïen el pagament del gruix del deute el 2022 i 2025.

Grifols va ingressar l’any passat 4.486,7 milions d’euros, un 3,9% més que l’any anterior, i va obtenir un benefici de 596,6 milions, un 1,5% més que el 2017. L’empresa, el tercer fabricant mundial d’hemoderiva­ts amb 256 centres de plasma, va tenir un benefici brut d’explotació (o ebitda) d’1.222,7 milions d’euros, que va créixer un 0,3%, per l’esforç inversor en augmentar la seva capacitat d’obtenció i transforma­ció de plasma, al qual va destinar 540 milions d’euros.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain