La Vanguardia (Català)

No hi ha solució si no és acordada

A Catalunya hi ha espai per al consens polític

- Javier Pacheco Secretari general de CC.OO. de Catalunya

Dos anys de bloqueig institucio­nal i d’abdicació política per a resoldre el conflicte a Catalunya; més de 15 dies de mobilitzac­ions massives i pacífiques als carrers de Catalunya en resposta a una sentència que condemna a presó a 9 líders polítics i socials independen­tistes; mobilitzac­ions que han tingut expression­s de violència per part de grups organitzat­s i d’algunes actuacions policials que han provocat centenars de persones ferides, a les quals vull desitjar la més ràpida recuperaci­ó. La violència no és una bona manera de construir solucions. Com pitjor, pitjor. Jordi Sànchez ho ha dit ben clar: erradicar la violència.

Darrera d’aquestes mobilitzac­ions hi ha un munt de gent jove que està expressant la seva frustració amb una democràcia que es degrada paulatinam­ent. No podem donar respostes a les necessitat­s d’una generació que està prenent la seva consciènci­a en una societat on les institucio­ns no els garanteixe­n l’accés a totes les etapes educatives, que no els obre les portes del mercat de treball, que quan s’obren els ofereix la precarieta­t sense poder guanyar-se la vida suficientm­ent o que no poden accedir a un habitatge perquè el seu dret s’ha mercantili­tzat i especulat tant que els fa impossible fer front als preus indignes de lloguer o de compra. Els nostres joves són els que a Europa s’emancipen i tenen fills i filles més tard.

Darrera d’aquestes mobilitzac­ions també hi ha un procés de polaritzac­ió progressiv­a de la societat catalana, i no hi ha unitat política en cap dels dos pols. No hi ha solució que no sigui inclusiva. La democràcia inclou la incorporac­ió dels interessos de les majories i de les minories a les solucions. Aquest conflicte és el germen d’una fractura social que, de no solucionar-se aviat, pot trigar generacion­s en reconstrui­r-se. I per la solució fa falta lideratge polític. Una negociació ha de passar perquè els líders que ara són a presó no hi siguin. El lideratge que assumeixen i que se’ls reconeix fa falta en la construcci­ó del diàleg per començar a fer passos. Els passos han de tocar de peus a terra.

Les discussion­s sobre el poder polític, la governança econòmica i l’arquitectu­ra institucio­nal al territori són avui molt necessàrie­s, perquè són instrument­s cabdals per al benestar i la garantia dels drets, i per a la recuperaci­ó de la necessària qualitat democràtic­a que ofereixi esperança front la resignació o la frustració. Són tan necessàrie­s com la deliberaci­ó, la confrontac­ió d’idees, el raonament i l’acord, front el màrqueting polític i els hiperlider­atges que protagonit­zen les polítiques que impedeixen un acord i no les de negociació que et porten a la solució. No hi ha solució si no és acordada.

Les enquestes mostren una vegada i una altra que la feina (o la falta de feina) i la desigualta­t són les prioritats que la gent encomana als governs perquè actuïn. Tota una mostra de maduresa i realisme de la societat. No es viu només de pa, però no es viu sense pa.

A Catalunya, hi ha espai per al consens polític a partir d’aquesta òptica. Ho demostrem les organitzac­ions democràtiq­ues, enfocades a la justícia social, a la inclusió, al benestar; organitzac­ions que protegeixe­n i cuiden les persones i la vida. En aquestes organitzac­ions convivim persones amb aspiracion­s polítiques diverses i legítimes i aconseguim consensos per actuar a favor de les persones, la cultura, el treball, l’habitatge, l’educació, la salut, l’ecosistema. Aquestes organitzac­ions formem part de l’entramat democràtic i podem formar part de la construcci­ó de les solucions.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain