La Vanguardia (Català)

Artesans del tall

Artero factura 8,5 milions amb articles de perruqueri­a i cosmètica per a mascotes i persones

- BLANCA GISPERT

Quatre generacion­s han portat les regnes de l’empresa familiar Artero, especialit­zada en la venda i fabricació d’articles de perruqueri­a i cosmètica per a mascotes. La companyia va néixer el 1909 a Manresa, de la mà de Pascual Artero, esquilador d’ovelles i cavalls. Més tard, la firma es va traslladar al casc antic de Barcelona, on va treballar les fulles de metall durant dècades. Va obrir fàbrica a Vilassar de Dalt i, des que la quarta generació va entrar en el negoci –fa més d’una dècada–, va emprendre el seu camí per créixer a l’estranger, on ara centra el seu futur.

“A Espanya ja estàvem consolidat­s com a marca de gamma mitjana i alta. Teníem botiga a Barcelona, Madrid i València i distribuíe­m per tot el país. Així que vam decidir exportar”, apunta Àlex Artero, gerent de l’empresa al costat del seu germà Eduardo. Ara, la firma és present a 35 països (Xina, Corea del Sud, Japó, Rússia...) de la mà de distribuïd­ors externs, excepte als Estats Units, on va obrir filial a Florida fa cinc anys. Artero assegura que la firma ha crescut molt en aquest país: “Dels 8,5 milions que va facturar el 2018, 1,2 milions van procedir dels EUA. Aquest any arribarem als 11 milions i calculem que dos milions vindran d’aquest mercat. En total, les exportacio­ns ja són el 45% dels ingressos”, assenyala. Veient la bona marxa del mercat dels Estats Units, Artero vol repetir la fórmula per augmentar presència al Regne Unit. A començamen­ts del 2020, inaugurarà filial a Manchester.

Per fer front a aquest creixement, l’empresa invertirà quatre milions en una nova planta a Vilassar, que obrirà les seves portes l’estiu de l’any que ve. “Desenvolup­arem les mateixes activitats: fabricació de tisores, acoblament d’articles, envasament de sabons, disseny de producte... Ara, donem feina a 60 persones i preveiem contractar-ne 10 més”.

Encara que la major part dels ingressos procedeixe­n del canal mascota (80%), la companyia també està reforçant la seva oferta d’articles per a perruqueri­a i cosmètica humana (20%). Durant un temps, Artero també va vendre ganivets de cuina, però fa un parell d’anys va abandonar l’estratègia perquè no era competitiv­a. Ara, l’empresa compta amb uns 3.000 productes al seu catàleg. Entre els seus compradors hi ha consumidor­s (50%) i empreses (50%) de totes les mides: grans firmes i cadenes de distribuci­ó, i pimes i perruqueri­es de tota la vida.

A més, la companyia ven a través del canal en línia (20%) i, per reforçar la seva marca, ha creat escoles de perruqueri­a canina. Recentment, ha obert un centre propi a Mataró, i des de fa quatre anys ha franquicia­t 70 escoles a Espanya, 15 a Portugal i unes altres 15 a Itàlia.

La companyia, amb fàbrica a Vilassar de Dalt, exporta el 45% i centra la seva expansió als EUA i el Regne Unit

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? El codirector del negoci Àlex Artero a la botiga històrica de l’empresa al centre de Barcelona
ANA JIMÉNEZ El codirector del negoci Àlex Artero a la botiga històrica de l’empresa al centre de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain