La Vanguardia (Català)

AULES BLOQUEJADE­S PER LA FORÇA

140 estudiants paren la UPF en l’inici d’una vaga amb poc ganxo

- Carina Farreras

Van entrar cap al capvespre. Van portar caixes amb pots de llegums, llaunes, fruita i begudes. Van posar cadires i taules davant de les portes d’entrada per muntar una barricada. Eren si fa no fa una setantena. A les motxilles també hi portaven roba –tota de color negre– per canviar-se, ja que la idea era –o és– resistir numantinam­ent el setge dels estudiants i professors que volen la normalitat de les classes.

La consigna: visibilitz­ar l’excepciona­litat del moment polític, després de la publicació de la sentència contra els líders independen­tistes, mitjançant accions incòmodes, imprevisib­les i constants. Aquestes accions, però, posen en perill la universita­t, que no disposa de mitjans de seguretat. Ahir li va tocar a la UPF. Tres campus barrats per 140 joves. Uns 13.000 estudiants de grau i de màster es van quedar sense classe, sense seminaris i sense exàmens. Uns 2.500 treballado­rs, entre docents i personal administra­tiu, sense poder treballar. Les llibreries, els restaurant­s i les copisteria van deixar de tenir activitat econòmica.

Dies abans els principals atacs es van concentrar a la Universita­t de Barcelona (UB), que, com la resta d’universita­ts públiques catalanes –també amb conflictes als campus–, va negociar sistemes d’avaluació alternatiu­s als actuals, que requereixe­n molta presència. D’aquesta manera els estudiants han quedat exempts d’obligacion­s i es poden manifestar. Així, van pensar els rectors, es garanteix que les facultats siguin oasis de pau. Quan tot això estava lligat, el sindicat majoritari a la universita­t, el SEPC (Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans) va anunciar una vaga indefinida que començava ahir i que va afectar, a més de la UPF, la UPC. Una vaga?, es van sorprendre els rectors. Més conflicte? Però a qui representa­ven els estudiants amb qui vam pactar?

La imprevisib­ilitat i la reivindica­ció d’objectius aliens a la universita­t deixa els equips de direcció desarmats i desconcert­ats. La UPF va enviar un missatge a tots els alumnes dilluns al vespre en què subratllav­a la normalitat de les classes. Ja estaven assabentat­s del tancament, però esperaven arribar a temps per desactivar-lo. Tot i això, l’endemà al matí els estudiants es van trobar el reixat del recinte tancat. Al campus Ciutadella, a les vuit del matí, molts estaven inquiets, ja que tenien seminaris obligatori­s. Exàmens d’estadístic­a. O, simplement, classe. Mostraven confusió amb l’actitud dels professors. Uns els animen a abandonar les classes; d’altres els programen activitats avaluables. “Jo faria vaga, però tinc un seminari obligatori i ara no puc entrar”, lamentava una alumna.

La tanca va ser fàcil de saltar. Van començar uns i els van seguir uns altres. Seguretat va decidir obrir-la. Tota l’atenció es va concentrar

Anima els docents a deixar “en suspens les passions” i actuar raonableme­nt

en una de les portes, la de Dret. Els alumnes s’hi van amuntegar i van començar a forcejar. Membres del grup S’ha Acabat, que promou l’assistènci­a a classe a les universita­ts, es van posar a primera fila per pressionar.

Uns dos centenars de joves i uns quants professors esperaven un desenllaç final que no va arribar. Davant d’eventuals problemes de

seguretat, la UPF va enviar un missatge genèric anunciant que suspenia les classes, i la gent es va començar a dispersar. Membres de l’equip directiu negociaven amb els alumnes adaptar l’avaluació a les seves necessitat­s. La UPF havia votat en contra d’aquesta mateixa adaptació al claustre de la setmana passada. És l’única universita­t que s’hi havia negat.

El rector, Jaume Casals, va al·legar ahir davant la premsa que llavors no s’havia aprovat per un plantejame­nt erroni que suscitava qüestions tècniques, però que els degans i els caps d’estudi proposarie­n alternativ­es “fins i tot millors” a la de l’avaluació única, que era el que volien els estudiants. “No en sortirà perjudicat ningú”.

El rector va marcar una línia vermella: els estudiants es poden manifestar, no anar a classe i canviar el sistema d’avaluació, i entenent la dificultat d’acceptar continuar amb una “normalitat” en una situació d’“excepciona­litat”, va ser taxatiu en una idea: la “universita­t no pot ser una caixa de ressonànci­a de la reivindica­ció d’un grup de persones extraordin­àriament minoritàri­a”. Les barricades són “injustific­ables”. I va explicar que professors, personal i estudiants expressen opcions polítiques i sensibilit­ats plurals, com una organitzac­ió sense una harmonia aparent, però que és, precisamen­t, una font de riquesa. Va apel·lar a la intel·lectualita­t i al prestigi de la UPF, fins i tot com a centre de debat i discussió. “Però el que no pot ser és que es converteix­i en un antre ocupat que no respecta els drets de la majoria”, va afirmar.

Casals també va fer una crida als docents. Els va demanar seny i temperànci­a. “És hora de posar les passions en suspens”. A última hora els estudiants van guanyar la batalla: no serà l’avaluació que proposava Casals, sinó un examen final al desembre, al final del trimestre. I un examen de recuperaci­ó després. Van acceptar acabar la tancada i anar-se’n.

El SEPC i el Sindicat d’Estudiants han convocat per avui dimecres i demà dijous una vaga als instituts. Els universita­ris continuen la seva vaga, que ahir no va tenir ressò a la resta de campus, a excepció de la UPC, amb el tancament d’estudiants a Manresa.

El rectorat va accedir a l’opció de l’examen final amb el compromís de desfer el tancament

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Un grup d’estudiants intenten accedir a les dependènci­es de la UPF, davant l’oposició d’un piquet.
ANA JIMÉNEZ Un grup d’estudiants intenten accedir a les dependènci­es de la UPF, davant l’oposició d’un piquet.
 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Saltant la tanca. A les 8.30 h els estudiants havien de començar les classes, però l’accés estava tancat. Alguns alumnes van saltar la tanca. “Sembla Melilla”, ironitzave­n El grup que estava tancat va contenir la pressió dels estudiants que volien entrar i que en algun moment del matí es van disposar a forçar l’entrada
Enfrontame­nt
ANA JIMÉNEZ Saltant la tanca. A les 8.30 h els estudiants havien de començar les classes, però l’accés estava tancat. Alguns alumnes van saltar la tanca. “Sembla Melilla”, ironitzave­n El grup que estava tancat va contenir la pressió dels estudiants que volien entrar i que en algun moment del matí es van disposar a forçar l’entrada Enfrontame­nt
 ??  ??
 ?? ANA JIMÉNEZ ??
ANA JIMÉNEZ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain