La Vanguardia (Català)

El Govern revisa una quinzena d’actuacions dels Mossos

Torra visita Forn per abordar la crisi del dispositiu policial

- ÀLEX TORT SERGI QUITIÁN Barcelona

El Govern va anunciar ahir que ha començat a revisar les imatges correspone­nts a una quinzena d’actuacions dels Mossos d’Esquadra dels últims dies que considera controvert­ides. El president Quim Torra va visitar a la presó l’exconselle­r Joaquim Forn per tractar de la crisi dels Mossos.

Després d’admetre durant dies que les seves actuacions havien estat “complexes”, els Mossos d’Esquadra i la Conselleri­a d’Interior han decidit revisar les intervenci­ons de la policia catalana per les protestes que van desembocar en aldarulls a Catalunya i les subsegüent­s a la publicació de la sentència del Tribunal Suprem sobre l’1-O. De moment són 15 les actuacions sotmeses a supervisió, però el Govern va assegurar que es podrien ampliar en el transcurs dels dies.

Així ho va anunciar ahir la consellera de Presidènci­a, Meritxell Budó, en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu. “El president va demanar la setmana passada que s’investigue­ssin totes les actuacions policials per detectar qualsevol mala praxi”, va destacar la portaveu del

Govern abans de remarcar que “s’ha obert l’avaluació interna més gran que s’ha fet mai en un operatiu” per comprovar si s’han comès excessos.

Tot i això, formalment es tracta de revisions d’actuacions, i no encara d’investigac­ions. Les investigac­ions internes s’inicien en el moment que es decideix obrir una informació reservada. En tot cas, Budó va assenyalar que, un cop revisades aquestes intervenci­ons, podrien desembocar en

una sanció; en l’obertura d’un expedient. Però també es poden arribar a arxivar.

Entre les suposades actuacions impròpies dels Mossos d’Esquadra que estan sota supervisió hi hauria l’atropellam­ent a Tarragona d’un manifestan­t que estava darrere un contenidor d’escombrari­es, la circulació d’un furgó de la policia arrossegan­t amb el capó unes manifestan­ts durant uns metres a prop de l’aeroport, o la frase “Veniu, som gent de pau!”, pronunciad­a per un agent dels Mossos a través del megàfon del vehicle .

Es posa fil a l’agulla a aquesta auditoria després d’acordar-se en la reunió mantinguda ahir entre el conseller d’Interior, Miquel Buch, el comissari en cap, Eduard Sallent, el secretari general d’Interior, Brauli Duart, i el director general dels Mossos, Pere Ferrer, i responsabl­es de l’àrea d’afers interns de la policia catalana, entre d’altres. I es posa en marxa just quan més ressonen els rumors de destitució de Buch al capdavant del departamen­t.

Però Budó es va encarregar d’apaivagar qualsevol rum-rum i va assegurar que el president de la Generalita­t, Quim Torra, “manté intacta la confiança en tots els consellers” i que “des del Govern es dona suport al conseller Buch i als Mossos d’Esquadra”. La portaveu de l’Executiu català no va voler aprofundir més en aquest tancament de files.

En tot cas, el president de la Generalita­t va anar a veure ahir mateix a Lledoners l’exconselle­r d’Interior Joaquim Forn, condemnat pel Suprem a més de deu anys de presó. Segons fonts coneixedor­es de la trobada, el president va fer la visita després que des de la seva formació, JxCat, se li aconsellés consultar Forn abans de prendre cap decisió sobre Buch.

La decisió d’iniciar aquesta auditoria es pren quan falten dos dies per començar la campanya electoral per als comicis generals del 10 de novembre, en un moment en què, des del mateix moviment independen­tista, s’ha posat en qüestió la tasca de Buch al capdavant del Departamen­t d’Interior. ERC, soci de govern de JxCat, no ha estat aliena a aquestes crítiques. El més agosarat, Gabriel Rufián, número u dels republican­s a Madrid, que va considerar que “ha arribat el temps de les dimissions”. La CUP també ha demanat en diverses ocasions la dimissió o destitució del conseller.

Ahir també va estar present a la roda de premsa posterior a la reunió del Govern el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, que va presentar les bases per impulsar definitiva­ment l’Agència de Cibersegur­etat de Catalunya, que vol que comenci a rodar el gener vinent i que reemplaci l’actual Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (Cesicat).

“L’organisme desenvolup­arà el servei públic de cibersegur­etat i vetllarà per garantir i augmentar el nivell de seguretat de les xarxes i els sistemes d’informació a Catalunya”, exposa l’acord de Govern. “Avui, en ple segle XXI, les ciberamena­ces són un autèntic risc per a la societat digital i per a la ciutadania i, per tant, els poders públics tenen l’obligació d’actuar: cal dotar la ciutadania, empreses i institucio­ns d’un servei públic de cibersegur­etat que els protegeixi”, continua.

La conselleri­a equipara l’agència amb un servei públic com el servei de salut o els Mossos. En la seva memòria, comptabili­tza 350 milions de ciberatacs . La Generalita­t va haver d’intervenir-hi en més de 1.100.

El Govern presenta l’Agència de Cibersegur­etat, que es posarà en marxa el gener del 2020

 ??  ??
 ?? TONI ALBIR / EFE ?? Acord. El Govern també va aprovar sol·licitar al Parlament la creació d’una comissió per investigar els aldarulls
TONI ALBIR / EFE Acord. El Govern també va aprovar sol·licitar al Parlament la creació d’una comissió per investigar els aldarulls

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain