La Vanguardia (Català)

Empitjora la previsió sobre la crescuda del mar

Les inundacion­s amenaçaran la llar de 300 milions de persones d’aquí 30 anys

- ANTONIO CERRILLO Barcelona

Uns 300 milions de persones viuen actualment en zones litorals que estan amenaçades de patir inundacion­s anuals el 2050, i la xifra es podria elevar fins als 360 milions de persones a finals de segle. Ho indica un estudi de Climate Central que publica la revista Nature Communicat­ions. Aquesta investigac­ió assenyala que el 2050 uns 150 milions de persones podrien viure permanentm­ent per sota de la línia de la marea alta, entre les quals uns 30 milions a la Xina.

El nombre de persones que viuen en llocs de risc per inundacion­s costaneres relacionad­es amb el canvi climàtic és el triple del que es pensava fins ara, segons aquesta investigac­ió. Aquesta vulnerabil­itat continuarà augmentant a mesura que pugin les temperatur­es, s’incrementi­n els desglaços i creixi la prevista pujada del nivell del mar.

Ho assenyalen les conclusion­s obtingudes per un nou model d’observació digital (CoastalDEM) que corregeix errors del conjunt de dades proporcion­ades pel radar topogràfic SRTM (shuttle radar topography mission )dela NASA, utilitzat fins ara per avaluar

els riscos d’inundació costanera.

L’actualitza­ció de les dades proporcion­a informació específica de 135 països per als quals s’han dibuixat diversos escenaris climàtics el 2050 i el 2100.

A Espanya 210.000 persones corren el risc de patir inundacion­s costaneres anuals el 2050 i 340.000 el 2100, en un escenari d’altes emissions. Aquesta xifra es reduiria a 200.000 i a 290.000 per a aquests dos horitzons temporals en un escenari de baixes emissions de gasos. Especialme­nt afectats: el delta de l’Ebre, Doñana i zones de

Huelva i Cadis, entre d’altres.

Globalment, els països asiàtics són els que corren més risc d’inundar-se. Àrees de sis països asiàtics (Xina, Bangla Desh, Índia, Vietnam, Indonèsia i Tailàndia), amb un total de 237 milions de persones, podrien haver d’afrontar l’amenaça d’inundacion­s costaneres anuals el 2050 (183 milions de persones més que les estimades en les avaluacion­s prèvies). És l’escenari que es dibuixa si hi hagués reduccions moderades d’emissions de gasos congruents amb un escalfamen­t de 2ºC (objectiu de l’acord de París).

A la Xina 93 milions de persones viuen en zones on el 2050 s’espera almenys una inundació costanera a l’any (64 milions més del que s’havia calculat fins ara). La segueixen al rànquing Bangla Desh (42 milions de persones), l’Índia (36 milions), el Vietnam (31 milions), Indonèsia (23 milions) i Tailàndia (12 milions).

L’estudi també inclou de cara al 2100 escenaris en què les emissions de gasos s’escapen de tot control i apareix la inestabili­tat de les capes de gel de l’Antàrtida, cosa que podria donar lloc a desglaços i pujades del nivell del mar més importants. En aquest horitzó tan pessimista 480 milions de persones d’arreu del món queden exposades a una inundació anual el 2100 (tot i que la forquilla de probabilit­ats podria arribar, en un cas extrem, fins a 630 milions de persones), mentre que actualment aquest risc se situava en 250 milions. En aquest escenari 340 milions d’habitants viuen en terres que quedarien per sota de la línia de la marea alta.

A mitjans de segle a Espanya hi estaran exposats territoris on viuen 210.000 habitants

 ??  ??
 ?? FONT: ‘Nature’ ??
FONT: ‘Nature’
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain