La Vanguardia (Català)

El CIS dona una còmoda victòria al PSOE sense l’efecte de la sentència

La polèmica envolta un altre cop el sondeig de Tezanos, amb un resultat que permetria a Sánchez governar amb Podem o Cs El Partit Popular es manté segon, mentre que Rivera cauria a la quarta posició

- LAURA ARAGÓ

El CIS que dirigeix José Félix Tezanos torna a ser el centre de totes les mirades després de la publicació del baròmetre preelector­al per als comicis del 10-N. La macroenque­sta, elaborada sobre una mostra de 17.650 entrevista­ts, es va desenvolup­ar entre el 21 de setembre i el 13 d’octubre, i per tant dibuixa una radiografi­a electoral que no té en compte els possibles efectes de la sentència del procés ni l’exhumació del dictador Francisco Franco.

Aquesta vegada, i tal com ja va passar a l’abril, el sondeig adjudica al PSOE una àmplia majoria: un 32% de sufragi i una forquilla al Congrés que oscil·la entre 133 i 150 diputats. Aquests resultats suposarien un increment de 27 escons respecte als 123 que va obtenir el 28-A i xoquen amb el gruix de les enquestes publicades les últimes dues setmanes, que registren un descens dels socialiste­s molt per sota del llindar del 30%.

En el que sí que coincideix­en el baròmetre del CIS i els últims sondejos publicats és en la caiguda de Ciutadans. No hi ha cap escenari que sigui encoratjad­or per a la formació d’Albert Rivera: segons l’enquesta, podria perdre més de cinc punts en quota de vot i, com a conseqüènc­ia, fins a un total de 30 seients, ja que el CIS li adjudica entre 27 i 35 diputats. El PP seria una de les formacions que es beneficiar­ien del descens del partit taronja. La formació de Pablo Casado passaria dels 66 escons actuals (68 amb Navarra Suma) a entre 74 i 81. El baròmetre adjudica als populars un percentatg­e de vot d’una mica més d’un 18%, una expectativ­a molt limitada si es compara amb el suport per sobre d’un 21% que li augura la mitjana de les enquestes restants. I passa una cosa similar amb Vox: mentre que els últims sondejos auguren que l’extrema dreta guanyaria força al Congrés, el baròmetre del CIS reflecteix un retrocés que podria deixar el partit d’Abascal amb un total de 14 escons, deu menys dels que té actualment.

En la lluita entre Podem i Més País per l’electorat a l’esquerra del PSOE, el CIS vaticina que la irrupció del partit d’Íñigo Errejón amb prou feines restarà vots a Iglesias. Mentre que Més País aconseguir­ia un màxim de quatre escons i un 2,9% del sufragi, Podem podria reeditar els seus resultats amb entre 37 i 45 diputats i més d’un 14% dels vots.

A Catalunya el vot independen­tista podria entrar amb més força que mai a l’hemicicle. És veritat que, segons el baròmetre –que cal recordar que no mesura l’efecte electoral de la sentència del procés–, Junts per Catalunya podria perdre entre un i tres escons. Tot i això, ERC milloraria mig punt la seva quota electoral i podria passar dels 15 escons actuals a entre 16 i 18. I, a més a més, la CUP entraria per primera vegada al Congrés i aconseguir­ia fins a dos seients. Aquesta expectativ­a podria portar a l’independen­tisme fins a 26 escons, tres més que a l’abril i set més que en el seu rècord anterior, els 19 del 2011.

DESCENS DE CIUTADANS

La formació de Rivera perdria cinc punts de quota de vot i fins a 30 diputats

BARÒMETRE CONTROVERT­IT

L’oposició ha arremès contra el CIS i ha posat en dubte la seva credibilit­at

A Euskadi el PNB podria sumar un altre escó (7), com Bildu (que en reuniria un total de cinc i deixaria l’esquerra abertzale a prop del seu màxim històric: els set escons dels comicis del 2011).

Ahir Pedro Sánchez es va mostrar prudent respecte dels bons auguris del baròmetre, mentre que tots els partits de l’oposició van arremetre contra el CIS i van posar en dubte la credibilit­at de la macroenque­sta. Tot i això, les gairebé dues setmanes que falten per a la celebració dels comicis seran decisives per a un 20% dels consultats que encara no han decidit què votaran el 10-N. La gran majoria dels indecisos se situen entre els votants de Ciutadans, ja que un 30% dels que van apostar per Rivera el 28-A encara no tenen clar què votaran aquesta vegada. En qualsevol cas, un 64% dels consultats estan convençuts que els socialiste­s guanyaran les eleccions i més d’un 28% expressen la seva preferènci­a que Pedro Sánchez sigui el pròxim president del Govern.

En aquest sentit, l’enquesta revela que una xifra similar (un 28,5% dels ciutadans) prefereix que el PSOE guanyi els comicis, mentre que menys d’un 13% aposta pel PP, i una mica més d’un 10%, per Unides Podem. En canvi, menys d’un 7% dona suport a una victòria de Cs, fins al punt que –a diferència del que passava a l’abril– el seu líder queda darrere de Pablo Casado com a president preferit.

L’enquesta també inclou les percepcion­s sobre la situació política (amb gairebé un 80% d’opinions negatives) i econòmica (amb una taxa de pessimisme una mica més baixa, ja que cau al 60%). Gairebé un 38% considera que la classe política és el principal problema d’Espanya, després de l’atur.

PERCENTATG­E D’INDECISOS

Un 20% dels consultats encara no han decidit el seu sufragi per al 10-N

 ??  ??
 ??  ??
 ?? CARLOS MATEO / EP ?? El president en funcions ahir amb una simpatitza­nt a Palència
CARLOS MATEO / EP El president en funcions ahir amb una simpatitza­nt a Palència
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain