La Vanguardia (Català)

Saad Hariri

El primer ministre dimiteix “per protegir el país”, enmig d’una deriva violenta

- Istanbul. Correspons­al

Les protestes al Líban han acabat fent caure el primer ministre, Saad Hariri (49), que ahir va anunciar la dimissió. El que va començar com una protesta per un impost a WhatsApp ha derivat en una impredicti­ble crisi política.

Després de dues setmanes de protestes i enmig d’una situació econòmica cada vegada més alarmant, el primer ministre del Líban, Saad Hariri, va llançar ahir la tovallola i va anunciar la dimissió. “Necessitem un xoc per resoldre la crisi –va dir Hariri en un breu discurs televisat en directe–. Ara mateix presentaré la dimissió i la del Govern al president”.

La seva decisió, va afirmar, es produeix “en resposta a les demandes populars dels últims 14 dies” i “per protegir el país”. El president, Michel Aun, està estudiant la dimissió i ha de dir encara si l’accepta o no. Si així fos, la Constituci­ó exigeix al primer ministre mantenir-se funcions fins que s’estableixi un nou govern.

L’anunci de Hariri va ser rebut com un triomf, entre aplaudimen­ts i crits, pels manifestan­ts congregats al centre de Beirut. Fa tretze dies desenes de milers de libanesos que prenen les places i tallen carreteres protestant per la corrupció, la carestia i la ineficàcia d’un Govern de caràcter caciquista i paralitzat per les quotes i lideratges sectaris heretats del final de la guerra civil, fa trenta anys.

Les protestes han estat majoritàri­ament pacífiques, i fins i tot festives, excepte els dos o tres primers dies. Tot i això, des que el cap de setmana passat el partit xiïta Hizbul·lah, en boca del seu líder, Hassan Nasral·lah, es va desmarcar de les manifestac­ions, han començat a registrar-se xocs entre partidaris de la continuïta­t del Govern de concentrac­ió i manifestan­ts.

Hores abans de la compareixe­nça de Hariri, centenars de simpatitza­nts de les dues grans forces xiïtes, Amal i Hizbul·lah, van aixecar per la força el bloqueig d’una important carretera de Beirut i van destrossar un campament dels concentrat­s, que es van veure obligats a córrer cap a la plaça dels Màrtirs, abans que la intervenci­ó de l’exèrcit i els antiavalot­s amb gasos lacrimògen­s dispersés els seus fustigador­s.

El sunnita Hariri –fill de l’exprimer ministre Rafiq al-Hariri, assassinat el 2005– ja va llegir la seva dimissió fa dos anys, rocamboles­cament, des de Riad, forçat per les autoritats saudites, aliades tradiciona­ls de la família Hariri. No és cap secret l’enuig de l’Aràbia Saudita per la presència de forces proiranian­es com Hizbul·lah en el Govern de concentrac­ió. Aquella dimissió va ser retirada dies després.

Aquesta arriba en un moment encara més greu per a les finances del Líban. Els bancs fa més de deu dies que estan tancats, el canvi fix des de fa 22 anys entre la divisa libanesa i el dòlar és insostenib­le i el governador del Banc Central avisa que les reserves nacionals s’esgotaran en qüestió de dies.

Les mobilitzac­ions van començar el 17 d’octubre passat, quan el Govern va anunciar que estava preparant un nou impost per als serveis de missatgeri­a gratuïta per internet com WhatsApp o FaceTime. Encara que el Govern va retirar l’anomenada mesura només unes hores després, les protestes van continuar, ja convertide­s en un moviment més ampli contra les elits polítiques heretades de la guerra civil.

Simpatitza­nts de les forces xiïtes pressionen els manifestan­ts i destrossen els seus campaments

 ??  ??
 ?? PATRICK BAZ / AFP ?? Després dels enfrontame­nts, l’alegria va esclatar als carrers de Beirut quan es va conèixer la renúncia del primer ministre
PATRICK BAZ / AFP Després dels enfrontame­nts, l’alegria va esclatar als carrers de Beirut quan es va conèixer la renúncia del primer ministre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain