La Vanguardia (Català)

Els bombers de Londres haurien pogut salvar més vides a la torre Grenfell

-

El cos de bombers de Londres va cometre greus errors en la gestió de l’incendi de la torre Grenfell, en el qual van morir 71 persones el juny del 2017, segons una investigac­ió independen­t.

Els preparatiu­s de l’operació contra les flames i l’entrenamen­t dels bombers, pel que sembla, no eren els adequats.

Aquest va ser l’incendi més mortífer de la Gran Bretanya en un edifici residencia­l des de la Segona Guerra Mundial. La societat britànica va quedar commociona­da. La torre acollia habitatges socials i estava densament poblada. L’última reforma va revestir l’edifici d’una cobertura d’alumini que va ajudar a propagar les flames. Aquest material, que no era ignífug, es va escollir per abaratir costos.

La investigac­ió, dirigida pel jutge retirat Martin Moore-Bick, conclou que quan els bombers van arribar a la torre ja s’havia convertit en una trampa mortal. Tot i així, molts van arriscar la vida i van entrar per salvar les persones atrapades. El jutge elogia el seu “coratge extraordin­ari i la devoció desinteres­sada al deure”.

No obstant això, el magistrat denuncia una sèrie d’errors institucio­nals entre els superiors del cos. L’error més greu és que durant gairebé dues hores es va recomanar als inquilins que no sortissin dels apartament­s. El cos de bombers va aplicar una estratègia coneguda com “quedar-se quiet”. Consisteix a avisar els veïns per telèfon i recomanar-los que tanquin portes i finestres mentre els bombers combaten el foc.

L’informe critica amb duresa aquesta opció i la vincula a una pèrdua de vides que es podria haver minimitzat. “El concepte ‘quedar-se quiet’ –escriu el jutge– s’havia convertit en una qüestió de fe dins del cos de bombers de Londres tan poderosa que apartar-se’n era impensable a tots els efectes”.

L’estratègia del “quedar-se quiet” es va aplicar en un incendi ocorregut al sud de Londres el 2009 en el qual van morir tres persones. La investigac­ió de llavors ja va concloure que hagués estat millor ordenar l’evacuació. Malgrat això, a la torre Grenfell no es va fer fins que va ser massa tard.

Encara queden per conèixer altres detalls importants per explicar els motius de la tragèdia, com què va sortir malament en el disseny, el mantenimen­t i la renovació de l’edifici o si es van complir les normes de construcci­ó. Aquesta primera investigac­ió sobre la gestió de l’incendi vindrà seguida d’una altra sobre l’edifici.

La capacitaci­ó i els preparatiu­s per a un esdevenime­nt com l’incendi van ser molt inadequats

L’incendi, segons s’ha demostrat, va començar per una fallada elèctrica a la nevera d’un apartament del quart pis. Després, les flames van envoltar ràpidament tota la torre, propagades pel material de la façana.

L’informe reconeix que “els supervisor­s “estaven sota una pressió enorme, però el cos de bombers no havia subministr­at a l’equip a càrrec de la sala de control la formació adequada per gestionar un incident a gran escala amb gran nombre de trucades d’emergència”.

Les famílies de les víctimes critiquen la lentitud de la investigac­ió i el fet que fins al 2020 no s’abordi la qüestió del revestimen­t de la façana. Només amb aquestes conclusion­s la policia iniciarà la seva pròpia investigac­ió i només quan acabi els superviven­ts podran reclamar una compensaci­ó. Sens dubte, arribarà massa tard per a gairebé tots.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain