La Vanguardia (Català)

Alberto o Cristina?

Els argentins es pregunten qui manarà en el futur govern peronista, si el president o la vicepresid­enta

-

Cristina o Alberto? Qui manarà? El president o la vicepresid­enta? És la incògnita més difícil de resoldre de la política argentina des que Cristina Fernández de Kirchner va renunciar a postularse a la presidènci­a en favor de la unitat del peronisme i va ungir Alberto Fernández com a número u, relegant-se a la vicepresid­ència. Els dubtes començaran a aclarirse després de la presa de possessió del 10 de desembre.

Fernández i el seu equip han repetit com un mantra que governarà el president. Els que el coneixen remarquen que no s’hagués prestat mai a ser un titella i recorden que es va enfrontar a la llavors presidenta quan en va ser cap de gabinet (primer ministre), càrrec del qual finalment va dimitir el 2008. Després va mantenir un segon pla però no va dubtar a criticar durament Cristina en cada entrevista, contraposa­nt la seva mala gestió a la del seu marit, Néstor Kirchner.

La reunificac­ió del peronisme en el Front de Tots va servir per recuperar el poder. Però és important entendre’n la configurac­ió per saber que la vicepresid­enta ho tindrà difícil per imposar les seves tesis sobre les del president. A excepció del sector moderat de Roberto Lavagna –tercer en els comicis i els membres del qual no trigaran a acostar-se al nou govern–, l’aliança engloba tots els sectors peronistes, de l’extrema esquerra a l’extrema dreta. Dels intervenci­onistes als liberals. Res nou en el populista Partit Justiciali­sta fundat per Perón. Kirchner és identifica­da amb l’ala més intervenci­onista i compta amb La Cámpora, grup que va néixer com a joventuts kirchneris­tes i lidera el seu fill Máximo. Fernández se situa en el centre, té bones relacions amb la premsa crítica i l’empresaria­t, i s’identifica amb el progressis­me moderat de Lula al Brasil o del PSOE de Pedro Sánchez, amb qui es va reunir a Madrid. Un dels convidats especials a la celebració de la victòria va ser José Luis Rodríguez Zapatero. A més, el primer que va fer Fernández en iniciar la campanya va ser aconseguir el suport de tots els governador­s peronistes, que tenen influència territoria­l i legislativ­a i tradiciona­lment són conservado­rs moderats.

I per acabar de completar l’heterogene­ïtat, no només hi ha justiciali­stes, sinó també esquerrans independen­ts, com el flamant governador de la província de Buenos Aires, Áxel Kicillof, o la diputada Victoria Donda, que compara les diverses tendències del Front de Tots amb les diferents famílies del PSOE. “Té a veure amb talls més amples del tipus de política i de qui represente­s; en un món amb un subjecte polític cada vegada més divers necessitem eines electorals àmplies, expandides i plurals, no m’imagino un món amb un partit únic”, diu Donda.

No obstant això, a l’Argentina el peronisme no és considerat d’esquerra, terme reservat a partits poc representa­tius. El que s’entén per esquerra, a Espanya seria Esquerra Unida o Podem, que paradoxalm­ent són propers al kirchneris­me i donen suport a Alberto Fernández.

“És un dubte raonable que es dirimeix dient que Cristina va tenir un acte de grandesa important: deixar de ser la figura en aquestes eleccions”, diu sobre la incògnita el governador de San Juan, Sergio Uñac, peronista moderat que va estar distanciat de Kirchner. “Sens dubte governarà Alberto, perquè a més té molt caràcter, ho va demostrar el 2008 quan va dir ‘fins aquí’ i té una profunda convicció que al país li cal un profund canvi, i aquest canvi ve del respecte a les institucio­ns, de la transparèn­cia de l’Estat”, afegeix.

Per la seva banda, Mariano Recalde, un dels líders de La Cámpora, afirma que aquest qüestionam­ent no és nou cada vegada que governa el peronisme. “L’he escoltada moltes vegades, aquesta afirmació: quan Néstor Kirchner va guanyar, que governaria Duhalde; quan Cristina va guanyar, que governaria Néstor. Sempre es busca restar-li autoritat al president elegit pel poble; no hi ha cap dubte que governarà Alberto Fernández”.

Fernández insisteix que no serà un titella de la vicepresid­enta, amb qui es va enfrontar quan era presidenta

 ?? ALEJANDRO PAGNI / AFP ?? Alberto Fernández i Cristina Fernández de Kirchner celebren la seva victòria electoral
ALEJANDRO PAGNI / AFP Alberto Fernández i Cristina Fernández de Kirchner celebren la seva victòria electoral

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain