La Vanguardia (Català)

Eurodiputa­ts ultres avalen amb una visita la repressió índia del Caixmir

- Istanbul. Correspons­al JORDI JOAN BAÑOS

Estupor davant la visita al Caixmir de 23 eurodiputa­ts d’extrema dreta i dreta populista, aparentmen­t predisposa­ts a blanquejar l’estat d’excepció no declarat, en vigor des de fa gairebé tres mesos.

Abans-d’ahir, a Nova Delhi, eren encara més, 27, per escoltar els arguments del primer ministre Narendra Modi i el seu assessor nacional de seguretat. Ahir Srinagar era una ciutat pràcticame­nt tancada i barrada a la seva arribada, encara que a quaranta pobles dels voltants hi va haver llançament­s de pedres per protestar contra la visita.

Els eurodiputa­ts pertanyen a partits amb caires antiimmigr­atoris, quan no islamòfobs, com a Alternativ­a Per Alemania, els polonesos de Llei i Justícia, els britànics pro-Brexit, la Lliga o el partit de Marine le Pen. En representa­ció de Vox, va anar al Caixmir Hermann Tertsch, que es va declarar “a favor de l’imperi de la llei”.

Les fotos el mostren a la caravana de Land Rovers blindats, travessant una Srinagar deserta i amb totes les persianes abaixades per boicotejar-los.

Al seu hotel, els eurodiputa­ts es van reunir amb les forces de seguretat i representa­nts escollits pel Govern indi. Després es van acostar al bucòlic llac Dal a fer un tomb amb barca, encara que sense arribar fins a l’hotel Centaur, on dos ex-primers ministres de Jammu i Caixmir estan sota arrest des del 5 d’agost.

La delegació de la UE a Nova Delhi subratlla que no es tracta d’una visita oficial del Parlament Europeu i el Govern indi fingeix no tenir res a veure amb aquesta operació de relacions públiques. Les invitacion­s van ser cursades a través d’una membre del Comitè Econòmic i Social Europeu, Madi Sharma, que l’any passat ja va convidar a algunes de les mateixes persones a les eleccions a les Maldives, en línia amb els interessos de Nova Delhi. Entre ells, dos eurodiputa­ts polonesos que ara repeteixen i que ja van ser assenyalat­s fa un parell d’anys pels organismes comunitari­s, quan van anar motu proprio a l’Azerbaidja­n a lloar les suposades eleccions del munificent Ilham Alíev.

Un eurodiputa­t liberal britànic ha denunciat que va rebre l’estranya invitació cursada a través de la suposada oenagé feminista de Sharma, Westt, però que quan va exigir poder moure’s pel seu compte al Caixmir aquesta li va ser retirada.

Així mateix, fa un parell de mesos, una delegació de parlamenta­ris indis va haver de volar de tornada a Delhi, ja que el Govern no va autoritzar la seva sortida de l’aeroport de Srinagar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain