La Vanguardia (Català)

Auditoria al model d’ordre públic

La policia es compromet a disseccion­ar el dispositiu de seguretat dels últims dies

- MAYKA NAVARRO Barcelona

Que ningú no esperi de l’auditoria que han posat en marxa els Mossos d’Esquadra sobre la seva actuació des del 14 d’octubre una simple anàlisi sobre les càrregues dels antiavalot­s. L’encàrrec és molt més ambiciós. La DAS, la divisió que avalua els serveis de la policia catalana, té al davant el repte d’analitzar si el model de gestió de l’ordre públic que va sorgir del Parlament de Catalunya el 2014 amb la prohibició de l’ús de les pilotes de goma té vigència davant d’aldarulls de la violència i magnitud dels provocats aquestes últimes setmanes en diferents punts de Catalunya, però especialme­nt a la ciutat de Barcelona.

La investigac­ió serà llarga, no està subjecta a una data de finalitzac­ió, però, sens dubte, es tracta de la més ambiciosa que du a terme la policia catalana des que es va crear. Els membres de la DAS faran entreviste­s als responsabl­es del dispositiu i a agents que hi van participar, i determinar­an si, per exemple, el material dels antiavalot­s, els vehicles o els uniformes són els adequats en aquest moment. O si n’hi ha prou amb mig centenar de policies de la brigada mòbil (Brimo) en un model que des de la prohibició de les pilotes de goma obliga al cos a cos amb el manifestan­t. Els responsabl­es de la Brimo ho han repetit aquests dies. No s’havien trobat mai amb un nivell de violència contra ells tan contundent i enmig d’un ambient social i polític advers en què s’assenyalav­a els policies com a principals responsabl­es dels aldarulls.

L’anunci de l’auditoria s’interpreta al si dels Mossos –i així es comunicarà a partir d’avui als membres de la brigada mòbil i de les ARRO– com una oportunita­t per millorar el model. “Aquest tipus de violència contra la policia prota

Els comandamen­ts de la Brimo han demanat notes informativ­es als responsabl­es d’algunes accions

gonitzada per joves que van directamen­t a atacar-te sense por ha arribat per quedar-se”, preveuen les fonts consultade­s. I davant d’aquesta realitat, els Mossos afirmen que ha arribat el moment de replanteja­r quina ha de ser la resposta policial.

L’auditoria arriba a través de la investigac­ió de la divisió d’afers interns (DAI). Els últims dies els policies que investigue­n els seus companys han rebut milers d’hores d’enregistra­ments, propis, capturats en xarxes socials i sol·licitats a mitjans de comunicaci­ó.

Algunes de les actuacions polèmiques ja han quedat clares i els mateixos comandamen­ts han sol·licitat notes informativ­es als protagonis­tes per exigir-los explicacio­ns. Per exemple, el mosso de l’ARRO que va cridar pel megàfon del vehicle policial allò de “Veniu, som gent de pau...” entre rialles ja ha fet un pas endavant i ha elaborat una nota informativ­a. Aquesta actuació, enregistra­da per uns veïns, acabarà amb certesa en una informació reservada perquè és impossible de contextual­itzar. També estan escrivint notes informativ­es els policies de la Brimo que conduïen les furgonetes a l’aeroport del Prat i a Tarragona, que en el primer cas va avançar amb dues persones penjades del parabrisa, i en el segon va atropellar un jove que en aquell moment movia amagat un contenidor.

També s’ha demanat una nota informativ­a sobre l’acció difosa en bucle a les xarxes d’una detenció en una terrassa de l’Eixample el cap de setmana passat. En aquesta ocasió els responsabl­es del grup policial van elevar als comandamen­ts de la Brimo que hi havia hagut llançament­s d’ampolles des de la terrassa al pas de la furgoneta, que uns quants agents van baixar per fer identifica­cions i que l’actuació gravada correspon als integrants d’una segona furgoneta que va arribar alertada per la petició de reforços.

La policia està fent un informe sobre els periodiste­s que han denunciat haver rebut impactes de projectils de foam o cops durant les càrregues.

Els comandamen­ts de la Brimo ja s’han avançat redactant informes de les càrregues policials més controvert­ides, malgrat que insisteixe­n que un 99% de les actuacions d’aquestes tres últimes setmanes es poden contextual­itzar i explicar.

Ahir al vespre el conseller d’Interior, Miquel Buch, va anar al Camp Nou acompanyat pel comissari en cap, Eduard Sallent, i va saludar expressame­nt els policies de la Brimo i l’ARRO que estaven de servei a l’estadi.

 ?? ALEJANDRO GARCIA / EFE ?? Les cúpules d’Interior i els Mossos reunides ahir
ALEJANDRO GARCIA / EFE Les cúpules d’Interior i els Mossos reunides ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain