La Vanguardia (Català)

Ofensiva dels comuns i la CUP contra Buch

JxCat i ERC s’hauran de posicionar sobre el conseller

- Barcelona

La tensió generada en el si del Govern per la contradicc­ió d’encoratjar les protestes al carrer contra la sentència del procés alhora que se’n conté la versió violenta mitjançant els Mossos d’Esquadra també es traslladar­à al Parlament. La CUP i Catalunya en Comú posaran JxCat i ERC en la tessitura d’haver de posicionar-se en seu parlamentà­ria sobre la gestió del conseller d’Interior, Miquel Buch, a través de dues mocions que es debatran en el primer ple posterior al 10-N, programat per al 12 i 13 de novembre.

La moció dels anticapita­listes, que es presenten per primera vegada a unes eleccions generals, insta el president de la Generalita­t, Quim Torra, a destituir el conseller del seu propi partit. La CUP assenyala Buch com el principal responsabl­e de la “violència policial” que, segons ells, han patit manifestan­ts independen­tistes a mans de les forces de seguretat. Aquest dimarts el Govern va explicar que els Mossos investigar­an almenys 15 actuacions policials que haurien pogut vulnerar els protocols, i ha posat en marxa els tràmits perquè el Parlament creï una comissió d’investigac­ió per analitzar el dispositiu de seguretat durant els aldarulls.

“La policia provoca i rebenta manifestac­ions, i davant això, legítimame­nt, una part de la gent ha decidit plantar cara”, va assenyalar ahir la diputada anticapita­lista Maria Sirvent, que va demanar a Torra que destitueix­i el titular d’Interior per “ètica i responsabi­litat”. La incomodita­t del president amb l’actuació policial durant els aldarulls violents és notòria i palmària, i ha posat Buch a la corda fluixa. Aquest malestar s’estén per un sector de JxCat i d’ERC, el cap de llista del qual a les generals, Gabriel Rufián, va tornar a qüestionar l’actuació dels Mossos aquest mateix dimarts: “Hi ha imatges que fan mal i que són de vergonya aliena”.

El text de la CUP també reclama dissoldre els antiavalot­s i reivindica el dret a “exercir de manera concreta” l’“autodeterm­inació”. Ahir la Mesa del

El Parlament debatrà dues mocions que demanen destituir i reprovar el titular d’Interior

Parlament va tramitar la moció cupaire malgrat que el Tribunal Constituci­onal va advertir de conseqüènc­ies penals el president del Parlament, Roger Torrent, i la resta de membres de la Mesa si no frenen iniciative­s sobre l’autodeterm­inació, el desenvolup­ament de la independèn­cia de Catalunya i la reprovació de la monarquia. El PSC i el PP ja han anunciat que presentara­n una sol·licitud de reconsider­ació sobre l’admissió a tràmit d’aquest text, mentre que Cs també valora fer-ho. Els socialiste­s catalans votaran, a més, en contra de la moció en el ple del 12 i 13 de novembre.

Els lletrats de la Cambra van expressar ahir “dubtes” respecte a la iniciativa dels anticapita­listes, si bé no van advertir d’una possible vulneració de les resolucion­s del Constituci­onal. La setmana passada sí que van avisar sobre aquest risc quan Torrent i la Mesa van admetre a tràmit una moció conjunta de JxCat, ERC i la CUP sobre l’autodeterm­inació i contra la sentència de l’1-O, que encara no té data per ser debatuda pel ple.

Els socis de Govern també hauran de fer front a la moció dels comuns, que demana reprovar Buch com a “pas previ” per a la destitució, segons va explicar la diputada Susanna Segovia. El partit que lidera l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també considera deficient la gestió del conseller d’Interior.

 ?? EP ?? La Mesa i la junta de portaveus, reunides ahir al Parlament
EP La Mesa i la junta de portaveus, reunides ahir al Parlament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain