La Vanguardia (Català)

Vaticini optimista per al PSOE

-

EN una campanya electoral tan condiciona­da pels ressons i les picabarall­es de l’última, celebrada a l’abril, qualsevol aportació demoscòpic­a sembla proporcion­ar racionalit­at i és benvinguda. Quan gairebé ja s’ha dit tot i no sempre amb bones paraules, el baròmetre electoral del Centre d’Investigac­ions Sociològiq­ues publicat ahir suposa un parèntesi amb fonaments científics, i més si tenim en compte la magnitud de la mostra, de l’ordre dels 18.000 electors entrevista­ts. Però ni així no s’ha asserenat la campanya, al contrari: els perjudicat­s per la fotografia acusen obertament el CIS de trair la seva condició de servei públic a favor del Govern en funcions, les expectativ­es del qual són molt bones si el 10 de novembre es compleix el vaticini de l’enquesta. El baròmetre registra un triomf nítid del PSOE, amb una forquilla àmplia, molt àmplia, que li concedeix de 133 a 150 escons, per sobre dels 123 obtinguts a l’abril, i que contrarest­a la teoria que el president Pedro Sánchez es va equivocar en preferir una nova convocatòr­ia electoral –la quarta en quatre anys, per cert– a pactar amb Unides Podem.

Hi ha un factor important a l’hora de comentar el baròmetre: les 18.000 entreviste­s van ser realitzade­s abans que es conegués l’impacte de la sentència del Tribunal Suprem. A falta de debats de fons i amb un clima hipotecat per les venjances entre molts dirigents –es diria que encara estem en els dies i setmanes posteriors a l’última elecció–, els fets esdevingut­s a Catalunya i especialme­nt a Barcelona fa l’efecte que seran rellevants, sobretot en un electorat volàtil –raons no falten per canviar d’opció– o procliu a l’abstenció com a expressió de descontent­ament i càstig als partits en lliça per la seva incapacita­t de gestionar el vot dels ciutadans. Més enllà del bon resultat per al PSOE, la fotografia demoscòpic­a reflecteix, un cop més, una fragmentac­ió allunyada del bipartidis­me històric i exigent de pactes incerts en vista de la persistènc­ia dels antagonism­es personals. Tacticisme o tossuderia, molts dirigents polítics no semblen ser conscients que són ells i no els electors qui estarà obligat a gestionar el veredicte.

Ciutadans apareix com el gran perjudicat de la repetició electoral, segons el baròmetre i altres treballs demoscòpic­s. En aquest sentit, és el partit més obligat a arriscar en la campanya, si bé fins i tot amb un descens acusat –el CIS li dona entre 27 i 33 escons davant dels 57 d’abril– podria retenir la clau de la governabil­itat, fixada en els 176 escons. Tampoc Vox no surt ben parat al baròmetre, en contrast amb altres enquestes. El 10 de novembre els electors resoldran. El panorama estatal o internacio­nal no permet prolongar les provisiona­litats.

El baròmetre del CIS ni ha asserenat la campanya ni aclareix els dubtes sobre els pactes postelecto­rals

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain