La Vanguardia (Català)

Paisatge amb figures

- Jordi Llavina

El poeta Àlex Susanna acaba de publicar, a Proa, un dietari esplèndid. Es diu com aquest article: no és un títol gaire original, però sí ajustadíss­im a la matèria de l’obra, que es llegeix amb autèntica fruïció.

“Vivim en un estat mental d’una certa penombra, i només molt de tant en tant la realitat es deixa observar amb tot detall”. En el llibre, això passa, sobretot, en les magnífique­s descripcio­ns de paisatge. Tres paisatges, en especial: el pirinenc de Queralbs, el del Penedès i el del Matarranya. Les primeres pàgines ja són una invitació al bo i millor que ens ofereix l’obra: un text sobre el silenci a l’alta muntanya (“un silenci espès que no para de rajar”) i el descobrime­nt de la vida durant l’adolescènc­ia. M’han recordat un dels títols que més estimo de Miquel Desclot, Muntanyes

relegades.

El gruix de l’experiènci­a narrada correspon a l’any 2018. Per això l’autor no s’està d’oferir-nos la seva opinió sobre la política nacional recent, una visió crítica des de l’independen­tisme: “A vegades tinc la impressió que ens enfonsem sols”. Són dies d’“acarnissam­ent, vexació, humiliació” per als que sostenim que la Constituci­ó espanyola no és un text sagrat. Susanna tampoc no s’està de plànyer el paper sovint irrellevan­t que polítics i gestors reserven a la cultura; i no sols aquí, sinó fins i tot en països de gran tradició cultural com França.

Hi ha sucoses reflexions sobre menjar i, encara més, sobre vins. Sobre pintura i art en general. Sobre el misteri de la veu poètica. M’agrada la relectura que fa de J.V. Foix i la lectura de Basho. De retratats, n’hi ha un munt: J.F. Yvars, Màrius Sampere, Robert Saladrigas, Miquel Barceló, Antoni Cayrol, Artur Ramon... I el pare de l’autor, en les seves hores postremes. Valuoses aportacion­s sobre els estils de Foix i Dalí, que volien “que allò que ens pot semblar més irreal ens convenci de la seva raó de ser”. O sobre el fred de peus de Pla davant Sagarra i Gaziel. La meva predilecci­ó, però, es decanta pels apunts del natural. Com és ara un text sobre les diverses qualitats del verd o dos sobre la neu. O aquest, en què les dues gosses del poeta es llancen a una bassa: “L’una ho fa amb l’energia desbocada d’un adolescent [...] i l’altra de manera sigil·losa i delicada, no fos que prengués mal”.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain