La Vanguardia (Català)

Barricades a la universita­t

- Susana Quadrado

Si el mantra “El món ens mira” és cert, tenim un problema, perquè a Catalunya n’hi ha que estan fent un ridícul còsmic, per escriure-ho amb paraules suaus.

Tot es resumeix –com ho va dir Paluzie abans-d’ahir?– a “fer visible” el conflicte gràcies als aldarulls. Ja sigui fent cremar la Barcelona de tots, l’Ítaca del nacionalis­me démodé o la universita­t pública, que, per si algú ho havia oblidat, no deixa de ser una institució com ara el Parlament o la Generalita­t, i es mereix un respecte.

Em remeto a dues imatges de la primera hora d’ahir, malgrat que també hi hauria els piquets de fa uns dies. Una, la de l’universita­ri enfilant-se pel reixat per entrar a la Pompeu. Dues, el tan democràtic bloqueig al crit de “No passareu, arrj-arrj” d’un grup d’encaputxat­s –valents!– que no volen que els gravin, que se senten legitimats a rebentar el dia, la setmana i, de rebot, la carrera als altres.

Uns i altres, nosaltres i ells. L’enfrontame­nt de la societat catalana, plural però ara fragmentad­a, envaeix la universita­t pel procés. Els campus són llocs propicis perquè la protesta prengui. I els joves tenen motius, i bastants, per veure el seu futur amb desesperan­ça i per mobilitzar-se, però no així.

Els representa­nts del SEPC, el sindicat convocant de la vaga indefinida i pròxim a la CUP i a Arran, diuen que tot plegat va de llibertats i de drets. I tenen raó. La seva llibertat per saltar-se la classe i la llibertat de la resta per no fer-ho (o fer-ho fora de l’horari lectiu, que també és possible). El seu dret a manifestar-se i el dret de la resta a no fer-ho (la matrícula costa una pasta a Catalunya, més que en qualsevol altra autonomia). Fomentar el pensament crític és una de les bases de la universita­t, no el pensament únic.

El desconcert entre els estudiants és general. Al matí arribes a la facultat i no saps si hi haurà classe o no, ni si el professor hi serà o no. La fórmula de l’avaluació única planteja una doble vara de mesurar que pot generar una asimetria entre els alumnes. Tampoc no s’hauria d’acceptar rebaixar les exigències acadèmique­s sine die o relaxar l’assistènci­a a canvi de no sé quina excepciona­litat.

Els rectors i degans, acollonits, van fent equilibris per evitar que la situació surti de mare i que les flames arribin fins als seus despatxos. Pacten A un dia, i cedeixen canviant exàmens i pràctiques malgrat part del claustre. I l’endemà els seus interlocut­ors decideixen B i passen d’A i d’ells, com nens malcriats que encara no entenen que si ets adult sempre has d’assumir les conseqüènc­ies.

I què hi diu de el Departamen­t d’Universita­ts? Up! Aquesta conselleri­a no existeix. Només hi ha una secretaria perquè fa anys el Govern català va decidir que els seus universita­ris no eren una prioritat. I qui dia passa, any empeny.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain