La Vanguardia (Català)

L’efecte catalitzad­or de les xarxes

- Celeste López

La tecnologia forma part de la vida dels joves d’ara tant i tan profundame­nt que no es poden imaginar no tenir-hi accés, encara que sigui un curt espai de temps. És la manera, l’instrument, de “ser al món”, de comunicar-se, formar-se, mobilitzar-se, de viure. Ho assenyala el treball Protagonis­tes i espectador­s, un retrat de la joventut espanyola des dels seus discursos individual­s i col·lectius, fet per la Fundació SM i FAD, a través del Centre Reina Sofia sobre Adolescènc­ia i Joventut.

El treball consta de dos volums. El primer, Una mirada longitudin­al sobre la joventut espanyola, dibuixa minuciosam­ent com han anat canviat els joves els últims 40 anys, els seus valors, les seves creences, les seves ambicions; el segon, Els discursos dels joves espanyols, se centra en el pensament de la generació actual. Dels dos volums se’n desprèn el poderós influx de les tecnologie­s en aquest grup població.

Un clar exemple és “la correlació que hi ha entre les TIC i l’activisme social i polític, amb les noves formes d’actuació. Les protestes, l’establimen­t d’objectius, les plataforme­s partidàrie­s, la mobilitzac­ió i les convocatòr­ies, les relacions internes en els partits o moltes preses de decisió s’estableixe­n des de i amb les xarxes, i sense aquestes perdrien el caràcter i la potenciali­tat. A les xarxes es deu una bona part d’aquesta reactivaci­ó de la política entre els joves”, assenyala l’informe.

Les xarxes també han significat una ruptura de límits en el cabal de continguts, sense oblidar la significac­ió especial que tenen en la preparació, el desenvolup­ament i l’exhibició del lleure juvenil, fins al punt de significar canvis en la jerarquitz­ació de les prioritats i objectius: probableme­nt més important que gaudir del que es fa és explicar-ho i provocar la reacció d’altres.

No es pot parlar de l’evolució de la joventut a Espanya sense referencia­r els canvis en les perspectiv­es de gènere. “És obvi que, des dels models patriarcal­s consagrats pel poder polític i religiós de l’antic règim i ancorats en les fórmules socials més tradiciona­listes, moltes coses han canviat. Les noves generacion­s defensen des d’un accés més lliure de tots a la sexualitat fins a fórmules més justes i equitative­s de distribuci­ó de responsabi­litats entre gèneres, passant per una acceptació més gran i tolerància davant diverses identitats de gènere”. /

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain