La Vanguardia (Català)

Les zones devastades per la riuada es podran acollir a ajuts estatals

- Tarragona

El Govern espanyol declararà els municipis afectats pel temporal de la setmana passada “zona afectada greument per una emergència de protecció civil”, de manera que es podran acollir al reial decret que es va activar després de les inundacion­s de Múrcia i Alacant. Ahir la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, va instar els alcaldes a quantifica­r com més aviat millor els danys per poder aprovar l’ampliació d’aquest reial decret al Consell de Ministres de divendres de la setmana que ve.

Aquestes ajudes impliquen l’acció de fins a nou ministeris. Per exemple, el d’Interior gestiona els ajuts destinats a reparar danys materials o personals en domicilis, béns de primera necessitat i establimen­ts mercantils, industrial­s, o de serveis. Respecte als danys en cultius i explotacio­ns ramaderes, el Ministeri d’Agricultur­a podrà concedir ajuts als que no tinguin contractad­a la pòlissa d’asseguranç­a si han patit pèrdues superiors al 30% de la seva producció. La delegada es va reunir amb una trentena d’alcaldes de les comarques a Montblanc per explicar l’abast dels ajuts.

També ahir, al municipi veí de Vilaverd, els Bombers van localitzar les restes d’una altra víctima del temporal. Una vegada s’ha identifica­t el cos, els equips d’emergència han confirmat que es tracta de l’home de 42 anys que s’estava amb la seva mare en una motorhome en aquesta mateixa localitat quan el Francolí es va desbordar. El balanç provisiona­l de la tràgica nit és de quatre morts i tres desaparegu­ts.

Els Bombers localitzen les restes d’una altra víctima del temporal a prop del pont de Vilaverd

Durant els últims dies els bombers, especialis­tes en rescat de muntanya i subaquàtic­s, així com un mitjà aeri i altres agents, han pentinat tota la llera del riu en trams de cinc quilòmetre­s. Ara les tasques se centren en el desbrossam­ent dels punts més crítics, especialme­nt en ponts on s’acumulen restes d’arbres, branques, roques i tota mena de material arrossegat per l’aigua. Després de les crítiques d’alguns alcaldes que asseguren que l’ACA no havia fet un mantenimen­t i una neteja correctes del curs del riu, el Síndic de Greuges ha obert una actuació d’ofici per estudiar si aquesta administra­ció té algun tipus de responsabi­litat en els efectes de les inundacion­s.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain