La Vanguardia (Català)

La metròpoli dels 5 milions

- Oriol Estela Barnet Coordinado­r Pla Estratègic Metropolit­à de Barcelona

El 7 d’octubre se celebrava el dia mundial Metropolit­à, promogut per l’associació Metropolis, que agrupa les 138 principals ciutats del món. El Pla Estratègic Metropolit­à de Barcelona, que des del 1988 impulsa la col·laboració entre actors públics i privats per pensar la Barcelona del futur, s’hi va sumar organitzan­t un debat sobre el paper dels partenaria­ts i la coproducci­ó de polítiques en la governança metropolit­ana. La col·laboració publicopri­vada ha estat un dels signes d’identitat de la transforma­ció de Barcelona en els darrers trenta anys. Aquesta col·laboració s’ha pogut materialit­zar superant les lògiques divergènci­es en els interessos entre les parts, i posant al davant els àmbits en què era possible avançar en comú.

Hem après que la col·laboració s’ha d’obrir al conjunt de la societat civil organitzad­a, donant espai a plataforme­s ciutadanes i fent que la ciència i la recerca informin també les polítiques públiques. I disposem d’un marc compartit a escala global per bastir processos de col·laboració en favor del progrés i la reducció de les desigualta­ts: els 17 Objectius de Desenvolup­ament Sostenible de l’Agenda 2030. Però un dels reptes fonamental­s a què ens enfrontem és articular aquesta col·laboració a escala metropolit­ana, la de la ciutat real.

Com ens mostra la història dels darrers 150 anys, cada moment d’esplendor de Barcelona ha anat associat amb un salt territoria­l, no només físic, sinó també mental. El primer gran salt va ser l’enderrocam­ent de les muralles el 1854, l’annexió dels municipis del pla i l’Eixample de Cerdà. El segon, que s’albirava al Pla Macià del 1932, va ser estroncat per la dictadura, i va haver d’esperar fins al 1976 l’aprovació d’un Pla General Metropolit­à que continua vigent, i que dona forma al territori que cobreix l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB).

Ara som conscients que aquesta escala no és suficient. En termes d’infraestru­ctures, d’habitatge, d’economia, l’escala rellevant és més propera a la Regió Metropolit­ana de Barcelona: els barris de Mataró, Sabadell, Terrassa o Granollers tenen les mateixes necessitat­s que els de Badalona, Cornellà o Barcelona. Hem de preparar el terreny per fer el salt a l’escala de regió, la metròpoli dels cinc milions d’habitants.

Els barris de Mataró, Sabadell, Terrassa o Granollers tenen les mateixes necessitat­s que els de Badalona, Cornellà o Barcelona

Siguin plataforme­s de debat impulsades per àmbits empresaria­ls i de la societat civil o taules de participac­ió de les administra­cions per fer front a qüestions com l’emergència climàtica, considerar aquesta escala és clau per trobar respostes efectives. I això vol dir no només fer una mirada des de la ciutat de Barcelona cap al territori, sinó que se senti la veu del teixit veïnal, econòmic i social dels municipis de l’AMB, com també la dels Vallesos, del Baix Llobregat, del Maresme; traslladar els debats a tot el territori i articular propostes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain