La Vanguardia (Català)

Barcelona exposa la innovació industrial

La Fira organitza set esdevenime­nts simultanis que apleguen 550 empreses, 600 ponents i 25.000 visitants

- JOSE POLO L’Hospitalet de Llobregat

Innovacion­s en camps com ara la intel·ligència artificial, la connectivi­tat, el blockchain, la impressió 3D o la cibersegur­etat, entre d’altres. La indústria del futur s’exhibeix des d’ahir i fins demà al recinte de Fira Gran Via de l’Hospitalet de Llobregat, on es du a terme la Barcelona Industry Week, que engloba set esdevenime­nts simultanis que exposen aquestes noves tendències des de diferents punts de vista. Acumulen la participac­ió de 550 empreses i 600 ponents, i esperen si fa no fa 25.000 visitants.

Entre tots els salons destaca el IOT Solutions World Congress, enfocat a la internet de les coses. Als passadisso­s es respira que la novetat ja no és que els dispositiu­s estiguin connectats al núvol, sinó la capacitat d’incorporar intel·ligència artificial que acabi sent realment útil a la ciutadania. Des de fa anys els cotxes incorporen sensors que recopilen dades, però GFT presenta una eina nova que “analitza en temps real fins a 150 valors” i genera diferents perfils de conductor, explica Francisco Blas, portaveu d’aquesta empresa amb seu a Sant Cugat del Vallès. Per aquest mitjà poden analitzar si un conductor és agressiu o relaxat al volant, entre altres coses. “Aquests perfils es poden aplicar als preus de les asseguranc­es”, exemplific­a Blas.

La conducció autònoma serà present a les carreteres d’aquí uns anys, i per això a LHP desenvolup­en sistemes per “protegir els vehicles davant possibles ciberatacs”, explica el responsabl­e d’anàlisi de dades de la companyia, Bryan Rushton. A la fira simulen un d’aquests assalts virtuals en un petit cotxe exposat que gira les rodes sense sentit. La seva espècie d’antivirus bloqueja les envestides i “emet senyals d’alarma fins i tot en males condicions de connexió”, segons Rushton.

“Rússia és una de les grans reserves d’aigua dolça del món, i per això creuen que acabarà sent el seu principal producte d’exportació”, revela Javier Gabas, de Libelium, que impulsa un petit catamarà que analitza la qualitat d’aquest líquid preuat i ja navega pel riu Volga. “El que és realment innovador és que la màquina interpreta aquestes dades en temps real i les envia de manera anònima i encriptada mitjançant la tecnologia blockchain”, afegeix. “El vaixell no sap qui paga ni qui demana l’estudi. És important per evitar manipulaci­ons, com per exemple amagar abocaments”, argumenta Gabas.

A Reshape han enginyat un material que absorbeix CO2 contaminan­t. Es pot fer servir per confeccion­ar peces de roba, però també té altres usos. “Imprimirem 150 columnes del pavelló d’Espanya de Dubai”, celebra Aldo Sollazo.

S’exhibeixen, per exemple, sistemes d’anàlisi de conducció i materials que absorbeixe­n CO2

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Una de les demostraci­ons que es poden veure aquests dies a la fira IOT Solutions World Congress
MANÉ ESPINOSA Una de les demostraci­ons que es poden veure aquests dies a la fira IOT Solutions World Congress

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain