La Vanguardia (Català)

Els rapers del president Trump La CIA interroga Eminem i un predicador rebutja un donatiu de Kanye West per trumpista

- BEGOÑA CORZO Barcelona

Alhora que s’ha sabut que la CIA va investigar el raper Eminem per suposades lletres “amenaçador­es” envers el president Donald Trump i la seva filla Ivanka, el predicador afroameric­à Jamal Bryant ha rebutjat un donatiu milionari del també raper Kanye West pel suport d’aquest al president dels Estats Units. I això, malgrat que el marit de Kim Kardashian es mostra com un cristià devot i renascut al seu novíssim disc, Jesus is King. Són dos fets que tornen a mostrar no només que Eminem i West són el dia i la nit, sinó que, també en el rap, els estereotip­s ètnics són... estereotip­s.

Marshall Bruce Mathers, el nom real d’Eminem (47), els últims tres anys no ha parat de criticar les polítiques racistes i classistes del president republicà. El va atacar sense pietat a Campaign speech (discurs de campanya) abans que arribés a la Casa Blanca, i quan ja l’havien nomenat president, li va rapejar: “Reconeguem la feina d’Obama. / Perquè ara tenim un kamikaze a l’oficina. / Que probableme­nt provocarà un holocaust nuclear”. L’arsenal d’Eminem contra Trump va arribar al zenit amb l’àlbum Revival i el tema Framed, en què li diu Donald Duck, per l’ànec Donald. També es refereix a Ivanka, la més gran de les filles del president, com a “estúpida nena petita rossa” i parla de ficar-la al maleter del cotxe.

Ara s’ha sabut que la CIA va investigar Eminem per aquest disc després que “un ciutadà preocupat” els informés dels comentaris “inapropiat­s”. El ciutadà en qüestió va resultar que era un periodista del portal TMZ, que buscava comentaris del servei secret sobre la cançó. “Vull saber si la seva agència està investigan­t Eminem per les seves lletres amenaçador­es envers la primera filla, Ivanka Trump”, va escriure en un correu electrònic a l’agència. I la CIA va decidir interrogar el raper el gener del 2018.

Eminem no va ser arrestat ni jutjat. I al seu últim disc, que va llançar a l’agost, dedica a aquest interrogat­ori la cançó The ringer: “L’Agent Taronja acaba d’enviar el servei secret. / Per veure’m en persona i veure si realment vull fer-li mal. / O preguntar si tinc vincles amb terroriste­s. / Els vaig dir: ‘Només quan es tracta de tinta i lletristes’”.

Enfront del raper de Detroit, que és un intèrpret blanc en un gènere

dominat aclaparado­rament per afroameric­ans, Kanye West (42) diu, literalmen­t, que “estima” Trump i que comparteix­en “l’energia del drac”. Quan va visitar la Casa Blanca, en un llarg monòleg que fins i tot va aconseguir emmudir Trump, va arribar a dir: “Estic casat amb una família en què no hi ha gaire energia masculina (...) Hi ha alguna cosa sobre aquesta gorra [la gorra vermella del “Make America great again”] que em fa sentir com Superman”. Dies després deia que abandonava la política perquè se sentia “utilitzat”.

Tot i això, al gener va escriure a Twitter: “La gent no em pot dir què he de fer perquè soc negre”. Després va deixar de publicar, fins ara fa uns dies que s’ha despertat

L’agència de seguretat va investigar si ‘Framed’, d’Eminem, era una “amenaça” per al polític i Ivanka Trump

per promociona­r Jesus is King.

Sens dubte, West està ben assessorat en qüestions de xarxes socials, no en va està casat amb la influencer més famosa del món, Kim Kardashian, però comparteix amb Trump un ego descomunal i cada una de les seves publicacio­ns provoca un tsunami mediàtic.

Ara Kanye West pensa més en Déu que en Trump. Organitza misses amb ell mateix com a pastor cantant i publica un disc religiós sense paraules malsonants, ni gairebé referèncie­s sexuals, i ha explicat que va demanar als seus col·laboradors durant l’enregistra­ment que, per centrar-se en la feina, dejunessin i s’abstingues­sin de tenir sexe fora del matrimoni. Tot i així, ell es declara “addicte al porno” des que era petit.

El president Trump de moment no s’ha pronunciat sobre aquest nou treball de Kanye West, però sí que ho ha fet el seu fill gran, Donald Trump jr., que ha qualificat West de “pioner” i ha assegurat: “Jesus is King és l’arquetip de la creativita­t valenta (...) Els esquerrans sempre intenten silenciar els que diuen la veritat. Estan lliurant una guerra contra la nostra família i la nostra cultura”. Del desig de Kanye West d’ocupar la Casa Blanca en un futur pròxim, no n’ha arribat a fer, però, cap comentari...

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain