La Vanguardia (Català)

Quants érem?

- Óscar Tusquets

Segons els organitzad­ors, més de 400.000; segons la Guàrdia Urbana, 80.000. Em pregunto: quina àrea es va considerar que incloïa la manifestac­ió? Exclusivam­ent el passeig de Gràcia? Si fos així, 80.000 persones em semblen poques, però aquesta no és la qüestió.

Davant de la Pedrera, la multitud ens va aclaparar de tal manera que, com molts d’altres, agafant el nostre teckel en braços, ens vam desplaçar cap a la rambla Catalunya. La rambla Catalunya era plena de manifestan­ts, però s’hi podia circular. La majoria baixàvem cap a la plaça Catalunya, però molts passejaven tranquil·lament a la inversa. Comprenem que aquesta multitud anàrquica de manifestan­ts és molt difícil de quantifica­r. No ens enganyem: els independen­tistes ho fan molt millor. Són molt més obedients, molt més organitzat­s. Escullen llocs diàfans, com la Meridiana. Tenen assignats els llocs que han d’ocupar, als quals arriben disciplina­dament, i d’allà no es mouen. Juguen a voleibol, canten les seves consignes patriòtiqu­es, fan castells i s’esperen pacientmen­t a escoltar els discursos. Després uns quants, és veritat, es dediquen a incendiar la ciutat.

Dubto que puguem aprendre d’ells. En aquesta competició ens guanyaran per golejada. No em sembla malament el tipus de manifestac­ió que estem inventant. Anar a passar-ho bé un matí de diumenge, constatar que n’hi ha moltíssims que pensen com tu, abraçar amics que no veies fa anys, no atendre els discursos, parar en una terrassa a prendre unes canyes. A la Rambla, al Zurich, a la rambla Catalunya, a les travessies horitzonta­ls pròximes al centre, a la Diagonal...

Naturalmen­t, allà no se’ns pot quantifica­r, però ens sentim acompanyat­s per gent molt diversa, però pròxima en l’essencial. Per això hi anem, perquè, encara que no portin una bandera de Catalunya, d’Espanya o de la Unió Europea, se’ls nota el bon rotllo. Ens sembla que som molts que ho estem demostrant, o almenys ens ho estem demostrant. Malgrat que apareguem tan poc als mitjans i siguem tan poc reconeguts, premiats i subvencion­ats, existim. Per això, tot i que compartim l’aversió a les multituds i a les proclames patriòtiqu­es per les quals molts amics constituci­onalistes refusen anar-hi, nosaltres sí que ho fem.

Com qualsevol obra en estat embrionari, necessita algun element de disseny. Si no hi ha manera que obeïm fidelment consignes organitzat­ives, difícilmen­t aconseguir­em imatges dignes de ser filmades per Leni Riefenstah­l. Això nostre és més aleatori, de geometria menys euclidiana, més fractal. És difícil definir-li un centre, projectar una direcció i un sentit de marxa, situar una estrada, que els portaveus es deixin veure i es facin sentir, que els polítics ocupin un lloc preferent... No sé, li hauríem de posar imaginació; la nostra referència, més que l’habitual manifestac­ió de protesta, hauria de ser la Feria de Abril. Allà sí que s’aconseguei­x saber, més o menys, la gent que hi va.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain