La Vanguardia (Català)

El procés perjudica la qualificac­ió del deute català, avisa Montero

La ministra defensa davant els empresaris la pujada de l’impost de societats

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ

La ministra d’Hisenda en funcions, María Jesús Montero, va mostrar ahir la seva preocupaci­ó per l’impacte negatiu del “desafiamen­t secessioni­sta” en les valoracion­s creditície­s de les agències de ràting. A preguntes dels assistents al congrés de l’Institut d’Empresa Familiar (IEF), Montero va assegurar que és aviat per quantifica­r com la situació ha afectat l’activitat catalana i espanyola, però es va queixar de la imatge que projecta Catalunya a l’exterior –amb seqüències “a la televisió que esperem que no es tornin a repetir”– i de l’empitjoram­ent de la seva valoració creditícia per la incertesa. “La paràlisi institucio­nal del Govern de Catalunya s’està reflectint en tots aquests informes com un llast per a la inversió i, per tant, com una dificultat perquè l’economia catalana pugui continuar creixent”, va assegurar.

La ministra en funcions va defensar a més que “Catalunya necessita passar d’una vegada aquesta dolorosa pàgina, restaurar la convivènci­a i bastir ponts que permetin restablir el diàleg polític, sempre dins del marc de la llei”. Montero va fer aquestes manifestac­ions davant un fòrum de centenars de membres de l’associació d’empreses familiars, molt més proper a les posicions defensades uns minuts abans pel president i candidat del PP, Pablo Casado, que de la dirigent socialista. Una fredor que no es va atenuar precisamen­t amb la caiguda del cartell de Pedro Sánchez poc abans que engegués aquest dilluns el congrés de l’IEF, celebrat a Múrcia.

Malgrat tot, Montero no va dubtar a mantenir la posició defensada pel Govern socialista i va recordar que, entre les seves mesures sobre fiscalitat, destaca l’increment de la pressió fiscal sobre les companyies de gran volum, mitjançant l’acostament del tipus real que paguen en l’impost de societats al tipus nominal actual. Des de la seva posició, estan obligades a contribuir “en gran part per garantir els serveis públics”. “Les pimes suporten un 19%-20%, però les grans empreses estan molt per sota”, va explicar, mentre es va queixar que hi ha una diferència de set o vuit punts respecte als països de l’entorn.

Amb motiu de la clausura del congrés el president de les empreses familiars, Francisco J. Riberas, va posar èmfasi a reclamar als polítics entesa després del 10-N. “Sigui quin sigui el resultat electoral, dialoguin, busquin acords i consensos que facilitin un govern estable”, va exigir. Alhora, va demanar de fugir de “debats socials i polítics on impera la negativita­t, la confrontac­ió i el descrèdit dels contrincan­ts. No hi ha noves idees, només crítiques antitot”.

Sobre la situació actual, va advertir que ha augmentat el pessimisme dels empresaris i que “ja es comencen a notar signes de fatiga i desacceler­ació”.

Riberas també va contestar el discurs recurrent del Govern socialista –que en les últimes dues jornades a Múrcia van repetir tant Nadia Calviño com Montero davant els empresaris– que la desacceler­ació no pot portar a l’alarmisme i que l’economia espanyola està més ben preparada que abans de la Gran Recessió. Així, el president de les empreses familiars va matisar que “en els anys anteriors al 2008, també les nostres dades econòmique­s eren molt positives, i fins i tot es va parlar del miracle econòmic espanyol, però després la crisi es va acarnissar amb el nostre país amb més virulència que amb altres, especialme­nt a nivell d’ocupació. No podem permetre que es torni a repetir”.

Les empreses familiars avisen que comencen a notar “signes de fatiga i desacceler­ació”

 ?? EP ?? La ministra María Jesús Montero, en la clausura del congrés de l’Institut d’Empresa Familiar
EP La ministra María Jesús Montero, en la clausura del congrés de l’Institut d’Empresa Familiar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain