La Vanguardia (Català)

La constituci­ó d’hipoteques es desploma un 30% a l’agost

- Redacció

L’Institut Nacional d’Estadístic­a (INE) va confirmar ahir els pitjors auguris sobre els efectes de la nova llei de Crèdit Immobiliar­i sobre el sector. Les hipoteques inscrites als registres de la propietat per sufragar la compra d’un habitatge van ser 20.385 el passat mes d’agost. Això suposa un descens del 29,9% enfront de l’agost de l’any anterior i un 38,9% respecte a les firmades al juliol.

A més de registrar-se la menor xifra d’hipoteques sobre habitatges en gairebé tres anys, la dada de l’agost és la pitjor en el mes esmentat des del 2015, quan la firma d’hipoteques sobre habitatges no va arribar a 20.000. Segons els experts del sector, aquest descens s’explica en part per l’efecte de l’entrada en vigor de la nova llei de Crèdit Immobiliar­i, el mes de juny passat. L’increment de la burocràcia necessària per a la firma d’una hipoteca i la insegureta­t que ha generat la implementa­ció de la nova llei, amb dubtes fins i tot sobre en quina plataforma s’havien de registrar, podrien ser la causa del descens. El fundador del portal Idealista.com, Fernando Encinar, va recordar a l’agència Reuters que ja es va alertar d’aquest efecte, però que “es tracta d’una caiguda puntual motivada per aspectes tècnics”. No obstant això, altres fonts del sector opinen que la incertesa econòmica també està afectant la presa de decisions de compra d’habitatge a llarg termini.

L’efecte ha estat generalitz­at en totes les comunitats autònomes, amb especial incidència a La Rioja i Extremadur­a, amb caigudes del 61,5% i el 53,8%, respectiva­ment. Al costat oposat, València i Catalunya van ser les que menys van caure, un 9,1% i un 19,4%, respectiva­ment.

Les dades de l’INE també destaquen que un 41,8% de les hipoteques formalitza­des a l’agost es van constituir a tipus fix, davant el 43,7% del mes anterior. L’import mitjà dels contractes va augmentar un 5% i va assolir els 128.501 euros.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain